Hundratals skattefifflare riskerar fängelse

Hundratals småföretagare över hela landet riskerar fleråriga fängelsestraff sedan Skatteverket avslöjat fusk med manipulerade kassaapparater bland annat på kaféer, jourbutiker och hos optiker.

Totalt har skattefusk för en halv miljard kronor upptäckts, berättar Conny Svensson på Skatteverket.

– Det är jättestora pengar. Det är oerhört mycket pengar och för de som försöker driva en verksamhet under sunda former så slår detta väldigt hårt mot dem om man ska konkurrera på de villkoren.

Skatteverket har de senaste ett och ett halvt åren granskat det som kallas kontanthandeln, det vill säga ställen där du som kund kan betala med kontanter eller med kort. Granskningen är en av de största i Skatteverkets historia och omfattar revisioner hos drygt 500 olika näringsidkare i hela landet, både i storstäder och på mindre orter.

De branscher som kontrollerats är kaféer, pizzerior, blomsterhandlare, frisörer, jourbutiker och optiker. Inom samtliga dessa branscher har Skatteverket hittat manipulerade kassaapparater, inom vissa branscher mer än i andra. Kassaregister som alltså har byggts om och justerats för att mörka intäkterna och därmed undanhålla staten skattemedel.

– Det väldigt vanligt förekommande med manipulerad kassaregister i stort skulle jag vilja påstå. Pengarna går till svart arbetskraft och att betala leverantörer.

Totalt har en halv miljard kronor undanhållits staten, både med hjälp av sådana här kassasystem och genom traditionella metoder, till exempel att man helt enkelt inte slår in allt i kassan. Överlägset flest manipulerade kassaapparater har upptäckts inom kafébranschen.

180 av de 200 granskade kaféerna i landet hade en sådan kassaapparat. John Olofsson jobbar på ett kafé i Stockholm. Han tror delvis att näringsidkare tvingas in i fusket och dels att det handlar om girighet.

– Folk vill tjäna snabba pengar antar jag. Det finns många som öppnar nytt och som vill tjäna snabba pengar så från början håller de på att fifflar. Det är tråkigt fast sant liksom. Sedan finns det de som blir tvingade till det också på grund av att skatten är väldigt hög med moms och så vidare.

Conny Svensson på Skatteverket är mest överraskad över skattefusket som upptäckts bland optiker. Av de drygt 20 fristående optikerna som kontrollerades så fanns det manipulerade kassaapparater hos cirka en tredjedel. Drygt hälften hade systematiskt undanhållit intäkter. Totalt har nu Skatteverket åtalsanmält cirka 300 personer som förutom stora upptaxeringar riskerar fängelsestraff.

– Ofta är det väldigt stora belopp och då väljer ofta domstolen fängelse som påföljd eftersom brottet är betraktat som så pass grovt, säger Conny Svensson på Skatteverket.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista