Bo Åström är skeptisk.

Stämpelklocka ska förhindra lärarslarv

Piteå kommun vill införa stämpelklocka för lärare för att komma åt slarv med lönerutinerna. Lärarfacken ser det som startskottet på avtalsrörelsen och menar att det visar på en tydlig misstro från arbetsgivaren mot sina anställda.

Mellanstadieläraren Bo Åström på Klubbgärdsskolan i Piteå, som sitter i Lärarförbundets styrelse i Piteå håller med.

– Många lärare upplever att det är en kontroll av arbetstiden och man menar på att det känns som att arbetsgivaren inte tror att vi gör det vi ska, att vi inte arbetar den tid vi ska.

Flexklockan som kommunen vill kalla den ska först testas i en förskola, en grundskola och en gymnasieskola har barn- och utbildningsnämnden bestämt. På det sättet vill de komma åt felaktiga löneutbetalningar som uppstått när lärare glömt att rapportera sin frånvaro och för mycket lön har betalats ut, berättar ordföranden Ruth Rahkola.

– Flexklockan registrerar ju automatiskt om du är frånvarande eller om du är närvarande och är direkty kopplad till lönesystemet.

Men finns det inte andra sätt att lösa det problemet på då?

– Ja, det är väl de vi har påtalat under flera år att det måste bli en skärpning. Vi ser att det finns fortfarande brister i det.

På de två lärarfacken, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet säger man sig bara känna till ett liknande fall. I Arvidsjaur kommun måste lärarna sedan i höstas stämpla in när de kommer till jobbet.

Men där har lärare vi pratat med upplevt att de samlar på sig för mycket flextid som de sen fått svårt att kunna ta ut.

Hos lärarfacken ser man systemen hos de två Norrbottenskommunerna som ett tecken på upptrappning inför avtalsrörelsen nästa år.

– Jag trodde faktiskt inte att det skulle dyka upp så här snart som denna avtalsrörelse som vi är inne i, säger Metta Fjelkner på lärarnas riksförbund.

Hur menar du då?


– Den viktigaste frågan i avtalsrörelsen för lärarna är arbetstiden.

I dag jobbar de flesta lärarna 45,5 timmar i veckan och har i gengäld längre ledighet vid jul- och sommarlov. Men Sveriges kommuner och landsting vill istället ha en 40 timmarsvecka med färre lediga veckor.

Men Ruth Rahkola i Piteå håller inte med om att planerna på en stämpelklocka skulle ha att göra med avtalsrörelsen.

– Det där får ju de stå för. För vi har utgått från ett fungerande lönesystem, säger Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Piteå.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista