Mobilsurfning dyrt utomlands trots pristak

Snart surfar en halv miljard människor på internet med sin mobiltelefon i stället för med datorn. Men så fort vi lämnar hemlandet kan surfandet ruinera den enskilde på några minuter.

I Sverige har nya mobilmodeller med pekskärm och fasta avgiftstak gjort mobilsurfning hett och populärt i julhandeln. David, försäljare på Phone House i Gallerian i Stockholm får väldigt många frågor om att surfa med mobilen.

– Det har ökat väldigt mycket nu tack vare alla fastpriser som finns. Surfa är billigare att skypa än att ringa utomlands eller så. Det är väldigt mycket.

Vad är det då folk vill göra då när de surfar förutom att skypa?

– Facebooka, Youtuba, MSN, alla chattprogrammen, kolla på Aftonbladet, kolla på SL när en Sl buss åker, allting. De som håller på med företag och konstant behöver kolla sin mejl och att kunna surfa efter information, att uppdatera sig på en gång.

Det har blivit populärt att gå ut på Internet, läsa mejl och chatta i mobiltelefon. 7,5 procent av befolkningen i Sverige gör det redan varje dag och om ett par år beräknas 1 miljard av världens befolkning surfa på mobilen. Det kan jämföras med att 1,3 miljarder datorer är kopplade till internet i år.

Men vid mobil surfning utomlands riskerar den enskilde ekonomisk ruin och EU-länderna har olika syn på problemet. Jens Henriksson är internationell sekreterare på Sveriges Konsumenter.

– Det var väldigt stor diskussion om det närt det politiska förslaget lades. Att man också skulle se till att konsumenterna skyddades rejält när det gällde datatrafik. Tyvärr lyckades man inte komma så långt i den politiska processen.

Vad var Sveriges linje där?

– Jag hoppas att regeringen har haft en positiv inställning till att skydda konsumenterna och att det har man officiellt uttalat sig om att man har.

Regeringens förhandlingslinje var ett pristak men bara mellan operatörerna i EU, inte mot konsumenterna. Det berättar Henrik Hansson politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Man ska i första hand reglera mellan operatörer. Då kan jag som kund veta att min egen operatör kan max få betala ett vist belopp till andra operatörer. Då kan jag säga till min operatör att det faktiskt är dags att sänka priserna.

Men faktum är att det här inte fungerar i dag. Det är inga vanliga svenskar som vågar surfa när de reser i Europa?

– I slutänden blev det så. Det är en överenskommelse som vi var nöjda med som innebar en reglering även på slutkundsnivå.

Sedan i juli gäller ett maxpris för telefoni- och SMS-kostnader i EU. Men att mobilsurfa utomlands är fortsatt livsfarligt för den enskildes ekonomi.

– Det finns ett marknadsmisslyckande i och med att varje operatör kan höja sina avgifter utan att det drabbar den egna kundkretsen, bara andra. Det är som om Ica skulle höja kostnaderna för Konsum-kunderna. Det finns ett marknadsmisslyckande och det kräver ingripande från politiskt håll.

Om vi faktiskt får surfa utomland då borde de kunna tjäna pengar på det, inte skrämma oss som i dag?

– Jag kan inte annat än att hålla med.
Så förhandlingarna har fortsatt och från och med mars måste operatörerna fråga surfkunder om lov innan man tar ut mer än 500 kronor för datatrafik, så kallad roaming. Det taket kan dock nås på någon minut. Henrik Hansson på näringsdepartementet igen.

– Man måste aktivt samtycka för att man ska nå över taket.

Framförallt är det operatörerna i turistländer som gör storvinster på extrema surfavgifter och som motarbetar pristak, berättar Jens Henriksson på Sveriges Konsumenter.

– Till exempel Spanien och Italien där operatörerna har en enorm intäkt av turisterna som vistas på de platserna. Det har inte fungerat. Konsumenten har en ganska svag ställning i en konsumentsituation som kanske bara är några dagar om året när du är utomlands.

Sedan juli ska visserligen resande i varje nytt EU-land få ett sms med information om priserna för telefoni, sms och datatrafik. Men regler saknas för hur trafikkostnaderna ska anges och trots kommande pristak är det så dyrt för privatpersoner att det blir fortsatt ointressant att surfa på mobilen i EU-länder. Sveriges Konsumenter kräver nu att EU sätter press på branschen.

– Handlar det om Europas konkurrenskraft så måste faktiskt Europa visa att man är i framkant med att använda modern teknik, använder sig av den nya tekniken och faktiskt är moderna, Jens Henriksson internationell sekreterare på Sveriges Konsumenter.


Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista