Svårt att få länder att betala

I Bryssel började sent i eftermiddag EU:s toppmöte. I egenskap av statsminister för EU:s ordförandeland Sverige leder Reinfeldt toppmötet. Målen är att få EU-länderna att vara med och frivilligt betala för en snabbstart som under de tre närmaste åren ska hjälpa de fattigaste länderna att komma igång med kampen mot klimathotet.

Vad Fredrik Reinfeldt arbetar med nu är att få ihop EU:s del av 210 miljarder svenska kronor till fattiga länder. Hittills har EU-länderna inte lyckats komma överens om vem som ska betala vad och därför bestämde det förra toppmötet att bidragen skulle vara frivilliga.

För att driva på de andra länderna lovade Sverige igår att bidra med åtta miljarder kronor varav en del består av omfördelat bistånd.

Polen är ett av de länder som hittills inte velat säga om de överhuvudtaget vill vara med och betala men när Ekot i kväll träffade den polske europaministern angav han hur mycket Polen kan tänka sig att betala; mellan 50 och 60 miljoner euro, säger den polske Europaministern Mikolaj Dowgielewicz.

Pengarna tänker Polen få fram via sina utsläppsrätter. Polen tillhör nämligen de länder som har outnyttjade utsläppsrätter. De utsläppsrätterna kommer Polen att sälja och får därmed in pengar.

Den polska finansieringen visar hur komplicerade klimatförhandlingarna är. Ett land, Polen, kan sälja utsläppsrätter till ett annat land som därmed kan öka sitt utsläpp av växthusgaser. Pengarna går i sin tur till ett tredje fattigt land som kan minska sina utsläpp av växthusgaser.


Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista