Återförsäljare av Saab byter bilmärke

Krisen för Saab Automobile har bidragit till att svenska Saab-återförsäljare valt att börja sälja andra bilmärken. Dessutom har Saab Automobile tagit en större andel av kostnaderna för bilhandlarnas annonser.

En helsidesannons för bilar i en stor dagstidning kan kosta över 100000 kronor. När en bilhandlare köper en tidningsannons för Saab-bilar har Saab Automobile sen länge betalat en andel, ofta 50 procent.

Men i år har krisdrabbade Saab tappat ungefär 65 procent av sin nybilsförsäljning i Sverige och det har förstås inneburit stora intäktsbortfall för Saabhandlarna. I det här läget har bilhandlare fått igenom att de ska betala en ännu mindre andel av sin Saab-annonsering.

– Saab har tagit större delar av annonskostnaden för att vi ska annonsera

Det säger Staffan Nilsson, vd för Kungsbacka Bilcentrum, som säljer framför allt Saab- och Opel-bilar. Saab Automobile bekräftar för Ekot att företaget i år temporärt har valt att öka annons stödet till återförsäljarna från 50 procent till 70 procent.

Men trots att det alltså har blivit billigare för bilhandlare att köpa Saab-annonser har många av dem ändå valt ha att köpa betydligt färre Saab-annonser i år. För Kungsbacka Bilcentrum handlar det om en halvering.

– Självklart minskar våra intäkter är det svårt att annonsera.

Även för den största Saab-återförsäljaren, Svenska Bil, så har Saab-annonseringen ungefär halverats i år, säger vd:n Lars-Gunnar Jönsson till Ekot.

Det är inte bara inom annonseringen som Saab har fått ta ett steg tillbaka. Det gäller även i bilhallarna. Flera Saabhandlare har valt att börja ta in och marknadsföra även andra bilmärken. Däribland just Svenska Bil som nu från årsskiftet börjar sälja tre asiatiska bilmärken.

– Vi har tagit in nya bilmärken för att kompensera det bortfallet som varit och väntas bli år 2010, säger Lars-Gunnar Jönsson på Svenska Bil.


Jens Möller
jens.moller@sr.se