Fredrik Reinfeldt tror på höjda bud från EU-länderna. Foto: Yves Logghe/Scanpix.

Nattmangling om klimatet på EU-möte

EU-toppmötet i Bryssel lyckades på torsdagskvällen inte komma överens om hur mycket klimatpengar EU ska betala till de fattigaste länderna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör i dag, fredag, ett nytt försök att få fram en siffra. Men strax före midnatt kunde ordförandelandet Sveriges regeringschef bara meddela att det inte fanns någon överenskommelse och att natten skulle ägnas åt att försöka komma överens.

– Vi kommer att arbeta natten igenom, sade Fredrik Reinfeldt.

Han tror att en flera regeringschefer kommer att höja sina bud under fredagen.

– Vi tror vi kan presentera större bidrag i morgon bitti än vad som är möjligt att få ihop i kväll.

Betyder det att en del länder har lämnat marginaler för vad de kan ge?

– Ja, det betyder det. Det finns mandat hos vissa av regeringscheferna att gå längre, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var i natt oklart om den nya siffran presenteras nu på morgonen eller om den ska förhandlas fram under dagen. En orsak till att ordförandelandet Sverige vill arbeta vidare är att ett par länder lämnat såväl högsta som lägsta bud. Sveriges bud på 250 miljoner euro ligger bland de högre. Bara Storbritannien, Frankrike och Tyskland kan tänka sig att ge mer.

Totalt är det meningen att klimatmötet i Köpenhamn ska anslå mellan fem och sju miljarder euro per år under tre års tid för att de fattigaste länderna snabbt ska kunna sätta in åtgärder mot klimathotet.

Förhandlingarna på toppmötet visar att EU är redo att betala ungefär en och en halv miljard av de pengarna. Det är det budet EU:s ordförandeland Sverige vill höja. Toppmötet är planerat att vara slut fredag eftermiddag.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista