Här är det tänkt att den nya fotbollsstadion i Lviv ska byggas. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Spänd väntan på UEFA-beslut i Ukraina

I Ukraina väntar i dag många på det europeiska fotbollsförbundet UEFA:s beslut om hur stor del landet ska få av värdskapet EM i fotboll 2012. Ukraina är tänkt att dela arrangemanget med Polen. Men politiska och ekonomiska kriser har försenat de ukrainska förberedelserna.

– Vägarna förbättras, flygterminal byggs, stadion har påbörjats men vi vet inte om det räcker, säger Ostap som tittar på fotboll på en sportbar i staden Lviv i västra Ukraina.

Just Lviv är extra hårt kritiserat av ukrainska medier för sina bristande förberedelser inför EM 2012. I Donetsk och Charkiv i östra Ukraina har nya fotbollsarenor invigts i år medan Lviv precis bara börjat bygga den stadion som kommer att ha plats för 33 000 åskådare.

Det är bara två och ett halvt år kvar till EM och det europeiska fotbollsförbundet UEFA har än så länge bara godkänt huvudstaden Kiev som ukrainsk spelplats. Polen har fått grönt ljus för fyra städer.

Ukrainas problem handlar inte bara om arenor utan kanske ännu mer om en infrastruktur som skapades på sovjettiden. Flyplatser, vägar och hotell klarar inte kraven för ett storskaligt internationellt sportevenemang.

Pavlo Tsirul leder den oberoende ukrainska organisationen Kommittén för medborgarkontroll av EM 2012 och han säger att landet från början förlitade sig alldeles för mycket på sin egen kapacitet. 

– Vi saknar tillräcklig erfarenhet för att organisera ett sådant här evenemang, säger Pavlo Tsirul som tycker att Ukraina för länge sedan borde ha kallat in specialister utifrån för att klara fotbolls-EM.

En annan orsak till att förberedelserna gått så långsamt är de ständiga politiska grälen mellan den ukrainske presidenten och landets regering, vilket enligt Tsirul lett till en förlamning av beslutsprocessen.

– I stället för att samla alla krafter och locka till sig investerare har alla ägnat sig åt ett politiskt spel, säger Pavlo Tsirul på Kommittén för medborgarkontroll av EM 2012.

Nu väntar Ukraina på dagens besked från UEFA om vilka städer som kan fortsätta de knappt påbörjade infrastruktursatsningarna.

Fredrik Wadström, Lviv
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista