1 av 4
Dansk kravallpolis spärrar av gatan nedanför Nørrebro. Foto: Hanna Birath/SR.
2 av 4
Nytorv i centrala Köpenhamn. Foto: Hanna Birath/SR.
3 av 4
Öppet som vanligt.
4 av 4
Demonstrationståget rörde sig först från Nytorv mot Rådhuspladsen. Foto: Hanna Birath/SR.
Klimatmötet i Köpenhamn

Dansk polis skingrade demonstranter

Uppdaterad 23:00
I Köpenhamn har stämningen på gatorna varit hyfsat lugn under klimatmötets inledningsdagar. På fredagen samlades aktivister på Köpenhamns gator inför en aktion mot företag de anser vara klimatbovar.

SR:s utsända Hanna Birath var på plats vid Nytorv i morse, där demonstranter samlades inför aktionen Don’t Buy the Lie.

Vid 10.20-tiden på morgonen var det fortfarande rätt glest på torget, och stämningen lugn. Arrangörerna och en större polisstyrka som fanns på plats väntade in fler demonstranter. 20 minuter senare hade tillströmningen tagit fart.

I 7-Eleven-butiken vid Nytorv har personalen förberett sig genom att spika upp masonitskivor över skyltfönstren. När jag frågar butiksinnehavaren om han är orolig för att demonstranterna ska ge sig på butiken skakar han bara på huvudet. Han tänker hålla öppet som vanligt. 

Om det blir bråk kommer han att stänga, säger han och lite orolig är han nog. I dag har han utökat personalstyrkan från de vanliga två till sex stycken.

Själva demonstrationen är han inte så förtjust i. Ungdomarna borde jobba istället för att springa runt på gatorna säger han. Å andra sidan är det bra för affärerna med så många människor samlade på torget tillägger han med ett skratt.

Klockan 10.45 började demonstranterna röra sig i riktning mot Rådhuspladsen, till tonerna av sambamusik. Längs vägen öppnade boende och företagare sina fönster och vinkade glatt. Men alla var inte lika glada, en och annan vattenballong kom också flygande från fönstren.

Aktionen som hölls under paraollen Our Climate - Not Your Business samlade demonstranter från ett flertal europeiska länder men knappast i den storleksordning som arrangörerna hade hoppats på.

Enligt dansk polis rörde det sig som mest om ett par hundra demonstranter. Demonstrationen följdes av ett stort medieuppbåd och nyfikna Köpenhamnsbor.

Polisen var uppenbarligen väl förberedd och vid 11-tiden blockerades gatan mellan Nytorv och Rådhuspladsen där demonstranterna befann sig med hjälp av piketbussar.

En stund senare försökte polisen dirigera om demonstranterna och hänvisa till ett nytt torg där de skulle få demonstrera.

Uppmaningen fick dock inget större gensvar och i stället blev demonstranter och poliser stående mitt på Rådhuspladsen och orsakade ett mindre trafikkaos i den stora korsningen.

Även dansk militär fanns på plats för att assistera polisen, men meddelade att de bara var där som observatörer.

Planen för Don’t Buy the Lie-aktivisterna var att sprida ut sig och angripa kontor till storföretag i Köpenhamn som demonstranterna klassar som klimatbovar. En lista med 15 måltavlor har cirkulerarat bland deltagarna.

När demonstranterna till slut började röra sig bort från Rådhuspladsen var målet konsertanläggningen Forum Copenhagen där näringslivsmässan Bright Green Expo hålls i helgen. Men så mycket mer än trummande och skanderande blev det inte heller där trots att polisen vid det här laget hade satt på sig kravallhjälmarna.

Den danska polisens taktik var uppenbarligen att dela upp demonstranterna i mindre grupper vilket man också lyckades med. Förutom enstaka rusningar av mindre grupper verkade polisen ha full kontroll över händelseförloppet.

Drygt tre timmar efter demonstrationens början hade polisen vallat demonstranterna upp mot Nørrebro där de såg till att stänga in de största grupperna mellan två broar.

Två småbarnsföräldrar som hamnade mellan poliser och demonstranter med sina barnvagnar flydde fältet med lätt panik i blicken och polisen omhändertog en dansk demonstrant som upprepade gånger sökte konfrontation med polisstyrkan.

Uppgifter om hur många som greps i samband med dagens demonstrationer varierar men enligt danska medier ska en talesman för demonstranterna ha förhandlat med polisen och lyckats avstyra ett planerat massgripande.

Flera medier rapporterade under kvällen att polisen i Köpenhamn under fredagen grep 75 personer vid protesterna.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Mathias Gerdfeldter, Stockholm
mathias.gerdfeldter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista