Bidrog till ett genombrott. Foto: Wiktor Dabkowski/Scanpix.

EU gör upp om snabba klimatmiljarder

Uppdaterad 15:29
Det blev Storbritannien och Frankrike som löste knutarna kring hur mycket EU-länderna ska betala till de fattiga länderna för att de snabbt ska börja arbeta mot klimathotet. På EU-toppmötet i Bryssel framträdde både premiärminister Gordon Brown och president Nicolas Sarkozy.

 – Storbritannien och Frankrike önskar ett avtal, säger den franske presidenten Nicolas Sarkozy och den brittiske premiärministern Gordon Brown fyller på med att Europa är redo att betala sin del.

De höjda buden innebär att EU:s del av betalningen för de fattiga ländernas treåriga snabbstart i kampen mot klimathotet blir 7,2 miljarder miljarder euro, närmare 75 miljarder kronor.

Sveriges del av detta är drygt 750 miljoner euro. Sverige betalar alltså i förhållande till sin storlek en mycket stor del av EU:s åtaganden.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa också att Sverige på det är området är en stormakt.

Den fransk-brittiska presskonferensen kom som en överraskning i dag på förmiddagen och intrycket är att Frankrike och Storbritannien lagt ner stora ansträngningar på ett gemensamt utspel, som ska markera samhörighet mellan de två länderna.

I dag sa också Gordon Brown att de två länderna helt och hållet står bakom att Köpenhamnstoppmötet bör rikta in sig på 30 procents minskning av utsläpp av växthusgaserna.

EU:s minimibud är 20 procent, men EU är redo att höja till 30 om övriga stora industriländerna är med på det.

På frågan om Storbritannien och Frankrike tog kommandot i förhandlingarna svarar Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt så här:

– Jag vet att i politiken behöver ledare ta åt sig av att någonting har åstadkommits, och det bjuder jag på, att många har varit med och åstadkommit det goda resultatet som vårt klimatmandat och den sammanläggning av resurser som vi nu har fått fram, säger Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt vill inte precisera om han velat åstadkomma ännu mer inför köpenhamnsmötet. Däremot säger han att det ofta har varit motvind när det gäller att driva klimatfrågan.

– Vi har en opinion i Sverige och delar av Europa som är mycket bekymrad och sätter tryck på politiker att ta på sig större ansvar. Jag önskar att jag mötte den opinionen över hela världen, men det gör jag inte. Jag har mött världsledare som säger att ”vi tycker att vi har andra frågor som ligger före och som är större än klimatförändringarna”, säger Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer, EU:s toppmöte i Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista