Tre vårdare fällda efter hängning i häkte

Uppdaterad 19:00
I dag kom domen mot tre häktesvårdare i Mariestad som åtalats misstänkta för tjänstefel eftersom de lät en intagen man som försökt ta sitt liv hänga kvar i sin snara, utan att närmare kontrollera om han levde eller var död.

Tingsrätten fäller alla tre för tjänstefel och dömer dom till dagsböter för att de borde ha agerat, oavsett hur väl dom kände till Kriminalvårdens egna regler och rutiner.

Roal Nilssen är ombudsman vid fackförbundet Seko och han förundras över domen.

– Jag är mycket överraskad och väldigt förvånad. Jag var helt övertygad om att de tre vårdarna skulle frias. Det framkom under rättegången att de har gjort det de skulle göra. De var helt övertygade om att vederbörande var död. Då fanns det ett regelverk som de följde till punkt och pricka.

– Med facit i hand skulle de ha gjort annorlunda men vid det tillfället menar jag att de följde bestämmelserna. De gjorde rätt utifrån de förutsättningar som de hade.

– Om någon skulle ha åtalats för den här händelsen så är det inte de här tre vårdarna, utan det är deras chefer som är ansvariga för utbildning, beredskapsplaner, regelverk och så vidare, säger Roal Nilssen.

I sin fällande dom skriver tingsrätten att det måste framstå som självklart för en kriminalvårdare att man ska behandla en häktad så att skadliga följder av frihetsberövandet motverkas.

Det innebär alltså vårdarna skulle ha tagit ned 23-åringen och påbörjat hjärt- och lungräddning.

Det kom dock att dröja 14 minuter innan ambulanspersonal tog ner honom och gjorde återupplivningsförsök. Mannens hjärta började slå efter en stund men han avled senare på grund av sina skador.

Därför döms dom tre kriminalvårdarna till 80 dagsböter för tjänstefel.

Ulf Jonsson som är enhetschef på kriminalvårdens klient och säkerhetsenhet menar att incidenten har lett till att Kriminalvården har blivit bättre på att förhindra självmord i häktena.

– Jag vill inte gå in i detalj på att recensera domstolen. Den här domen kan överklagas. Men vi tycker att det bra att man får en ordentlig prövning i rättssystemet. Det här arbetet som har pågått sedan 2007 har ju syftat till att förbättra personalens kompetens, tydliggöra rutiner och se till att vi övar. Så kriminalvården är bättre rustad i dag än vad man var då, sade Ulf Jonsson, enhetschef på Kriminalvården i P1-programmet Studio Ett.

Den döde 23-åringens bror följde delar av rättegången.

– Det kändes verkligen bra, säger han om den fällande domen för de tre kriminalvårdarna.

– Det blir en markering för arresterna och kriminalvården. Speciellt för vårdarna som jobbar inom det och som har den närmaste kontakten med intagna. De får verkligen se till att ta ansvaret. Vad man ska göra som vårdare är att vårda människor. För man jobbar med människor i ett väldigt utsatt läge, säger brodern till den döde 23-åringen.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista