Nya uppgifter:

Självmordsbombare i Somalia var dansk

Den självmordsbombare som sprängde sig själv och minst 22 andra personer i luften i ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu för en vecka sedan, var en ung man som vuxit upp i Danmark, rapporterar flera medier.

Mannen som själv var i 25-årsåldern återvände till Somalia för ett drygt år sedan.

Den blodiga attacken genomfördes av en ung man i kvinnokläder och slöja. Bomben detonerade på ett hotell där man firade examen för en grupp läkarstudenter och bland de döda fanns tre ministrar och tre journalister.

Enligt flera medier har självmordsbombarens föräldrar identifierat sonen på fotografier. Han var i 25-årsåldern och född i Somalia men har vuxit upp i Danmark, där han levt hela sitt liv, tills han för ett och ett halvt år sedan återvände till Somalia och gick med i al-Shabab-rörelsen, den grupp hårdföra islamistiska rebeller som nu kontrollerar stora delar av Mogadishu och delar av övriga landet.

Danska tidningar skriver att mannen hade gått med i en gruppering av mer hårdföra islamister och hittills har de båda största grupperingarna, al-Shabab, som påstås ha kopplingar till al-Qaida och Hisbul al-Islam förnekat inblandning i attacken.

Självmordsattacken som har chockat Somalia, ledde till en sällsynt demonstration i gränsstaden Dhusama-reb i måndags.

Unga män, med somaliskt ursprung har rekryterats från hela världen till Somlaia för att kriga i islams namn.

Tidigare har minst en självmordsbombare identifierats som amerikansk medborgare.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista