Alternativt klimatmöte sätter press på FN

I Köpenhamn pågår parallellt med FN:s klimattoppmöte ett alternativt Klimatforum och där har förhandlingsprocessen gått desto snabbare.

70 miljöorganisationer från hela världen har nu lagt ett gemensamt avtalsförslag på bordet som de hoppas ska sätta press på FN-förhandlingarna.

I deklarationen ställs krav på en utsläppsminskning av i-länderna på 40 procent till 2020 och ett totalt stopp för olja, kol och gas inom 30 år för både i- och u-länder.

En summa på 200 miljarder dollar vill man också se från i-länderna till u-länderna för att hjälpa dem anpassa sig till klimatförändringarnas effekter. Precis som i FN-förhandlingarna har det varit motsättningar mellan representanter från i- och u-länder även här.

Det färdiga alternativa klimatavtalet ska nu presenteras för förhandlarna på FN-mötet och Niels Fastrup, talesperson för klimaforum09, hoppas på att i alla fall vissa utvecklingsländer ska ställa sig bakom förslaget.

Är det verkligen realistiskt att tro att det här spelar någon roll för utkomsten av FN-förhandlingarna. Niels Fastrup svarar att de är optimistiska men han säger också det här lika mycket handlar om att samla den globala klimatröreslen bakom ett gemensamt upprop.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista