1 av 2
På den egyptiska sidan av gränsen mot Gaza arbetar maskiner för fullt. Foto: Eyad Baba/Scanpix
2 av 2
Palestinska smugglare i en av tunnlarna. Arkivbild: Eyad Baba/Scanpix.

Egypten bygger mur mot Gaza

Egypten, som riktat skarp kritik mot Israels mur på Västbanken, uppges nu bygga en egen mur mot Gaza - med den skillnaden att den inte syns - den är underjordisk.

Syftet är att stoppa tunnelsmugglingen mellan Egypten och Gaza. Och den underjordiska ogenomträngliga metallmuren kommer att vara 20 till 30 meter djup - på en sträcka av tio kilometer längs gränsen.

De senaste veckorna har den egyptiska säkerhetstjänsten borrat och grävt längs gränsen mot Gaza och enligt uppgift börjat hissa ner metallflak som ska vara omöjliga att skära i eller smälta ner.

Under jord ser gränsen mellan Egypten och Gaza ut som en schweizerost. Man uppskattar att det finns uppemot 1 000 tunnlar längs en sträcka på bara tio kilometer. Vissa tunnlar är primitiva och farliga - flera hundra gazabor har dött i tunnelras och olyckor - men det finns också luftkonditionerade tunnlar och tunnlar med en liten räls som varor kan fraktas på.

Tunnelsmugglingen är en vedertagen och livsuppehållande del av Gazas ekonomi. Genom tunnlarna kommer mat, bränsle, blöjor, getter, motorcyklar, möbler, till och med bilar; varor som Gaza knappt skulle överleva utan. Och Hamas har inrättat en myndighet som både utfärdar tunneltillstånd och inkasserar tull och skatt på smuggelvaror.

Men det är naturligtivs inte bara blöjor, choklad och ost som smugglas, utan också vapen och raketer. Därför har Israel länge försökt stoppa tunnelsmugglingen genom att bomba området där Egypten nu bygger den underjordiska muren.

Ett syfte med Gazakriget var att sätta stopp för vapensmugglingen och sedan kriget upphörde har tunnelområdet bombats upprepade gånger. Men hittills har tunnlarna alltid lyckats återuppstå - trots livsfaran.

Och nu är det alltså Egypten som agerar med kraft för att skära av Gazas livlina. Egypten har fått skarp kritik i arabvärlden för att man håller gränsen mot Gaza stängd och på så sätt förvärrar Israels blockad av området. Egypten har också beskyllts för att pumpa ner giftig gas i tunnlarna.

Egyptiska myndigheter vägrar uttala sig om planerna på en underjoridsk mur - inrikesministeriet hänvisar till utrikesministeriet och tvärtom. Och när nyheten i går började sippra ut i internationella medier, skrev egyptiska tidningar istället om israeliska planer på att bygga en mur längs gränsen mot egypten för att stoppa afrikanska flyktingar från att ta sig in i Israel.

Men bönder på den egyptiska sidan av gränsen säger att de fått ekonomisk kompensation av myndigheterna för olivträd och persikoträd som ryckts upp med rötterna. En egyptisk ingenjör som uttalade sig anonymt sade att murbygget planerats i en månad och att Egypten fått ekonomiskt stöd och teknisk hjälp från USA för det underjordiska murbygget - något som både amerikanska och egyptiska källor förnekar.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista