Anklagelser om valfusk

Röster i rumänskt val räknas om

Drygt 138 000 av rösterna i det rumänska presidentvalet ska räknas om. Det har landets författningsdomstol beslutat.

Ett steg närmare kaos, men inte något som kommer att ändra valutgången. Så beskriver en rumänsk politisk analytiker författningensdomstolens besked i Bukarest i dag. 138 446 tidigare ogiltiga röstsedlar ska nu räknas in i valet.

Författningsdomstolen agerar på anklagelser från förlorarsidan om valfusk. Men dagens utslag innebär inte att domstolen tagit ställning för eller emot socialdemokraternas klagan. Det beslutet kommer i början av nästa vecka.

Med bara 70 000 röster vann den sittande presidenten Traian Basescu andra valomgången den 6:e december. Något av en överraskning eftersom utmanaren hade lett i de flesta opinionsundersökningar. När det officiella resultatet var klart valde Mircea Geoana och hans socialdemokratiska parti att gå till författningsdomstolen .

Valfusk, köpta röster, dubbelröstning och försvunna valsedlar löd anklagelserna bakom kravet på att resultatet inte bör godkännas.

Hela processen har fördjupat den rumänska krisen, politiskt såväl som ekonomiskt. Sedan i oktober saknas både regering och en budget för 2010. Den budgeten plus en rad beslut som det krävs en regering för är förutsättningen för att Internationella valutafonden, IMF, ska börja delbetala det utlovade lånet på två miljarder euro.

Basescu har förgäves försökt förhandla med motståndarlägret om att bilda en regering.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista