Inuiter säger ja till exploatering av Arktis

Inuiterna säger ja till exploatering av Arktis, om det sker försiktigt och i samarbete med ursprungsbefolkningen. Klimatförändringarna gör att mineraler, olja och gas kan utvinnas i områden där isen hittills har satt stopp.

Aqqaluk Lynge som är vice ordförande i inuiternas världsorganisation, ICC, tror inte att industrialisering nödvändigtvis är av ondo.

– Med fiskeindustrins utveckling har vi sett att vi är i stånd att anpassa oss till nya situationer. Vi har lyckats med fiskeindustrin, säger Aqqaluk Lynge som är grönländare. Fiskberedningen är en grönländsk exportindustri som har varit framgångsrik och smält in i det grönländska samhället.

På Grönland har man förhoppningar om att landet med sitt nya självstyre, där beroendet av Danmark minskar, skall kunna försörja sig på kommande mineral-, olje- och gasfynd.

Samtidigt är grönländarna oroliga för att det pågående klimattoppmötet i Köpenhamn kommer att ställa så stora krav på utsläppsminskningar att det stoppar den industrialisering av landet som klimatförändringarna skulle göra möjlig.

Men Aqqaluk Lynge tycker ändå att också Grönland måste dra sitt strå till stacken och ta ansvar för klimatet.

– Grönland bör följa de internationella kraven på minskningar av koldioxidanvändningen. Det här säger också en del om hur ojämt och olikt klimatförändringarna påverkar oss, tycker Aqqaluk Lynge. Därför måste det tacklas olika i olika delar av världen.

Under debatten om Arktis framtid har frågan väckts om man inte borde göra som i Antarktis, Sydpolen. Där gäller en internationell överenskommelse som förbjuder exploatering i 50 år. Ingen bra idé, säger Aqqaluk Lynge. Man måste komma ihåg att i Antarktis bor pingviner, i Arktis bor det människor.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista