"Mobilt bredband räcker på landsbygden"

Regeringens mål är att 90 procent av alla svenskar ska få bredband. Nu dras det fiberkabel i mängder på landsbygden och i storstäderna.

Men det finns också kritiker som tycker att det inte behövs när även de mobila bredbanden blir allt bättre och snabbare.

Lill-Stina Verner som bor drygt tre mil söder om Växjö kan få bredband via fiber, men det vill hon inte.

– Som det är nu så streamar jag bara musik och då räcker det mobila. Det håller på att byggas ut så jag kommer att kunna streama filmer så småningom. Mer kommer jag inte att använda det till.

Streamingtjänsterna för att titta direkt på nätet och inte behöva ladda hem filmen eller musiken blir allt bättre och är på rejäl uppgång i Sverige enligt Procera Networks.

Lill-Stina Verner skulle få lägga 30 000 kronor för att få fiber fram till gården sedan tillkommer inkopplingen säger hon.

– Helt ärligt så vet jag inte varför man ska ha det därför att det andra alternativet är så himla bra och det blir bara bättre. Så det känns som att det är en stor summa pengar som man bara lägger i sjön.

Bredbandsnätet Wexnet byggs och ägs av Växjö Energi. Här jobbar Per Bengtsson som är chef för de här frågorna.

Varför ska man skaffa fiber?

– Man ska det för att framtidssäkra sig, så att man kan vara med i den utvecklingen som sker.

Jag har pratat med människor på landsbygden som dessutom driver företag. De säger att det gott och väl räcker med mobilt bredband. Vad har du att säga till dem?

– De har säkert rätt i att det räcker i dag, men jag tror inte att det kommer att räcka i framtiden. Kraven och behoven ökar efterhand, säger Per Bengtsson.

Och intresset för att dra fiber är mycket stort både i stan och på landsbygden säger Per Bengtsson, en av anledningarna är att den vanliga telefonin försvinner. Samtidigt kostar det mellan 20 och 35 000 kronor och då krävs att grannarna går ihop för att det ska bli så låg kostnad som möjligt. Men det kan också göra att folk skaffar fiber som inte behöver det i dag tror flera jag pratat med.

Varför tror du att de skaffar det?

– Det gör nog det för att alla andra gör det, säger Lill-Stina Verner.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista