Mugabe talar på partikongressen. Foto: Scanpix.

Maktkamp i Zanu-PF tynger Mugabe

I Zimbabwe har president Mugabe fördömt splittringarna i sitt parti Zanu-PF. Bråket om de högsta ledarposterna i partiet hotar att äta upp partiet inifrån, sa Mugabe under den pågående partikongressen.

Det är bråk om de högsta posterna i partiet som splittrar Mugabes parti Zanu-PF - och har gjort länge. Men på partikongressen har orden kommit direkt från presidentens mun.

– Anledningen till att vi förlorade valet var att vi var splittrade i flera provinser. Men ju mer vi bråkar, desto större möjligheter ger vi oppositionen att frodas, sa den nu 85-årige Mugabe, som trots sin ålder väntas få stöd för ännu en femårsperiod som partiets ledare.

Nästa val i Zimbabwe ska hållas år 2013, om koalitionsregeringen håller fram till dess. Och än så länge finns ingen annan kandidat till partiledarposten i Zanu-PF än Robert Mugabe.

De alternativa namn som oftast nämns är vicepresidenten Joice Mujuru och försvarsministern Emmerson Mnangagwa, som representerar de rivaliserande lägren i partiet.

Den bräckliga regeringskoalitionen mellan Zanu-PF och MDC har lett till att Sydafrika har förnyat sitt medlaruppdrag mellan partierna.

Under den senaste veckan har en sydafrikansk delegation varit på två besök i Zimbabwe och rapporterar att framsteg har gjorts i samarbetet, men är ännu inte mer verbala än så innan deras rapport har lämnats över till regionförbundet, SADC.

I veckan har dessutom ännu en rapport presenterats om valet 2008, som anklagar Zanu-PF:s ungdomsmilis och krigsveteraner för att ha utfört systematiska våldtäkter mot kvinnor för att skrämma folk från att rösta på oppositionspartiet.

Organisationen Aids-Free World har via intervjuer dokumenterat 380 våldtäkter, utförda av 241 förövare över hela landet.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista