Skattefusket ska stoppas med nya kassor

Skatteverket anmäler hundratals av Sveriges småföretagare som fuskar med skatten med hjälp av manipulerade kassaapparater. Fusket sker på bland annat kaféer, pizzerior och hos frisörer.

Det här ska stoppas med hjälp av en ny lag från och med årsskiftet då alla småföretagare måste ha nya kassaregister.

Sam Moshi äger en frisörsalong i Stockholm, och han känner igen bilden som skatteverket målar upp. Lagen kommer nog att hjälpa mot fusket, säger han.

– Antingen slår man inte pengarna i kassan, eller så finns det äldre kassor som det är något fel på. Med nya datorer och kassor är lite mer avancerade så det kanske blir bättre i framtiden, säger Sam Moshi.

En halv miljard kronor i förlorade skatteintäkter för staten beräknar Skatteverket att småföretagarnas fusk har kostat.

Skatteverket har kontrollerat 500 småföretagare över hela landet. Av dem är det cirka 300 personer som nu förutom stora upptaxeringar också riskerar fängelsestraff.

Skatteverket har hittat manipulerade kassaapparater, alltså kassaregister som har byggts om och justerats för att mörka intäkterna och därmed undanhålla staten skattemedel. Det här är vanligt inom dom branscher där man hanterar kontanter, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Vid årsskiftet kommer en ny lag som gör att alla småföretagare måste ha ett certifierat kassaregister, vilket innebär att de måste köpa en ny kassaapparat som skatteverket ska kunna komma och kontrollera.

I den ska skatteverket bland annat kunna läsa av hur många gånger man öppnar en kassaapparat. Det ska förhindra manipulerade kassaapparater, av den sort som Skatteverket nu har upptäckt.

Anna-Stina Nordmark, vd för arbetsgivarorganisationen företagarna, säger att det är bara en liten del av alla småföretagare som undanhåller skattepengar.

– Det är det som är faran med sådana här mediarubriker. Det kan bli en skurkbild av Företagarsverige eller en skurkbild över företagare i Sverige. Så ser det inte ut, säger Anna-Stina Nordmark.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista