SKL vill se ansvarsfullt löneavtal

Långa ansvarsfulla avtal och möjlighet till löneökning. Det är arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Landstings slutliga förslag inför avtalsrörelsen nästa år.

– Det kommer att bli löneökningar. Vi ser inte framför oss en situation där vi kommer att ha noll i löneökningar. Det bedömer inte vi som realistiskt. Men däremot så vill vi ha stort utrymme för lokal lönebildning, säger Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Anders Knape.

Nu har avtalsrörelsen dragit i gång på allvar. Dagens presskonferens där Sveriges Kommuner och Landsting, SKL presenterade sin ståndpunkt inför avtalsrörelsen 2010 var väbesökt.

Nära en miljon anställda jobbar inom den offentliga sektorn. Under året som gått har de fått se sina löner öka med i snitt 4 procent. Anders Knape säger att de nivåerna är svåra att nå med rådande ekonomiska klimat.

– Vår sektor kommer inte att klara av höga löneavtal med de prognoser vi har för den ekonomi som kommuner och landsting kommer att ha 2011 och 2012. Vi säger också att vi vill ha förändringar på pensionsområdet där vi anpassar oss till övrig arbetsmarknad. Vi tar också upp frågan om omställningsavtal som våra fackliga motparter har diskuterat i många år, säger Anders Knape.

Den enskilt största fackliga motparten är Kommunal med en halv miljon medlemmar.

Kommunal presenterar sina avtalskrav nästa vecka men i stora drag kräver de tryggare anställning och att en realökning av lönen ska vara reglerad i centrala avtal, för alla medlemmar. SKL:s ordförande Anders Knape.

– Det måste ju vara vår strävan också som arbetsgivare att våra medlemmar får en reallöneökning. Men vi vill inte tillbaka till den tiden då vi hade väldigt höga löneökningar som åts upp av höga räntor, hög inflation och liknande. Vilket gjorde att de anställda inte fick några reallöneökningar. Det har ju visat sig att ansvarsfulla avtal, som håller tillbaka höga räntor och hög inflation, leder till reallöneförbättringar, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista