Foto: Tariq Mkkel Khan/Scanpix.
Utvecklingsländer:

EU:s förslag "en god start, men för lite"

Det är blandade reaktioner på EU:s beslut om sju miljarder euro under tre år framöver för en snabbstart på klimatåtgärder i utvecklingsländerna.

Klimatmötets ordförande i Köpenhamn, Connie Hedegaard, säger till Ekot att hon nu uppmanar andra industriländer att också bestämma hur mycket pengar de ska satsa.

– Nu har vi visat utvecklingsländerna att industriländerna är villiga att satsa riktiga pengar på klimatåtgärder, säger Connie Hedegaard.

EU:s förslag innebär en global satsning. Man föreslår egentligen andras pengar. Det är bara en fjärdedel av detta som EU satsar själv. Resten är vad man hoppas att de andra rika länderna ska betala. 

Utvecklingsländerna välkomnar att det kommer konkreta bud, men summorna är för små, säger Dr Albert Binger från Jamaica, vetenskaplig rådgivare i delegationen till de små öländerna i den så kallade AOSIS-gruppen.

– Att dela motsvarande 10 miljarder dollar på ett så stort antal utvecklingsländer ger inte några kraftfulla åtgärder, säger Albert Binger.

En studie som gäller enbart Karibien har visat att det behövs 100 miljarder dollar per år i infrastruktursatsningar för att möta klimatförändringarna.

Albert Binger är också besviken över att man ännu inte har kommit med några förslag om den långsiktiga finansieringen, som finns med i aktionsplanen från Bali. Nu är det återigen bara prat, anser han.

Ingrid Gustavsson, från FN:s klimatmöte i Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista