Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

V svänger om förmögenhetsskatten

Vänsterpartiet har hittills krävt att den avskaffade skatten på förmögenhet ska återinföras i Sverige. Men nu tycks partiet svänga något, och närma sig Socialdemokraternas linje, som är att man kan tänka sig andra skatteförändringar än just förmögenhetsskatt, bara det ger samma effekt.

– Vi måste ha skatt efter bärkraft och då måste vi ha kapitalbeskattning. Förmögenhetsskatten har varit ett instrument. Finns det andra sätt att göra det på så låt oss diskutera det, men pengarna behövs och vi behöver det för sammanhållningen i samhället, säger Ulla Andersson  partiets talesperson i ekonomiskpolitiska frågor.

De rödgröna partiernas gemensamma skattegrupp träffas regelbundet. I vår är det tänkt att den ska presentera en gemensam skattepolitik inför valrörelsen. Förmögenhetsskatten är en av frågorna.

Miljöpartiet har sagt att de inte vill återinföra skatten. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har lagt fram förslag om förmögenhetsskatt som drar in cirka 3,5 miljarder kronor till statskassan.

Näringslivet drev på länge och hårt för att förmögenhetsskatten skulle avskaffas. Bland annat för att den sades leda till kapitalflykt eftersom de flesta andra länder i EU redan hade avskaffat den.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesman Thomas Östros hoppas på överläggningar med näringslivet efter valet. Då är utgångspunkten att återinföra förmögenhetsskatten eller hitta ett alternativ.

– Vi är beredda att föra en dialog med näringslivet om alternativa sätt att se till att den gruppen är med och bidrar. Vi är väldigt tydliga med att fördelningspolitiken måste vara viktig i ett skede när Sverige har ganska tuffa år framför sig.

Vad återstår det då för skatt att diskutera med näringslivet om?

– Vi har lagt ett förslag på att återinföra en ny modern förmögenhetsskatt. Vi stänger naturligtvis inte dörren för om näringslivet har andra idéer för hur detta skulle gå till. Den dialogen tar vi gärna efter ett regeringsskifte, säger Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna.

Birgitta Johansson
birgitta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista