Färre rullstolsplatser på tåg.

Utebliven tåghjälp irriterar rullstolsburna

Missnöjet med SJ pyr bland rörelsehindrade. Många lyftare för rullstolar på X2000-tågen är ur funktion på obestämd tid. SJ tar även bort rullstolsplatserna på vissa Intercitytåg och utlovar manuell hjälp i stället. Men det har visat sig svårt att lita på.

– Jag har varit med om det vid flera tillfällen när jag har åkt X2000. Där fungerar det så att man rullar fram och sätter sig vid den ingång där rullstolslyften finns och sedan ska tågvärden komma. Han ska ha en anteckning om att det är en rullstolsplats bokad och så ska han komma till den platsen. Nu har jag flera gånger blivit glömd och tricket då är bara att försöka hålla i dörrhantaget på tåget, för då får man en indikation på lokförarplats att en dörr inte går igen. Och när man då kontrollerar ser man att det sitter en krake med rullstol och håller i ett handtag. Och då har tågvärdarna uppgivit att de är så stressade på grund av underbemanning, att folk är sjuka och de har så mycket att tänka på. Det är klart att det är en ursäkt så god som någon, men någon typ av påminnelsesystem måste det finnas - att du får inte glömma den här rullstolslyften in, säger Pelle Kölhed, som själv är rullstolsburen och ordförande för personskadeförbundet RTP.

I familjevagnarna på Intercitytågen ska rullstolsplatserna tas bort. Det betyder att rörelsehindrade är hänvisade till färre tåg än vanligt under tiden som tågen byggs om.

Nyligen upptäckte SJ också en spricka i en rullstolslyft på ett X2000-tåg, och beslöt då att alla lyftar ska tas ur bruk tills de har granskats. Det är andra gången inom ett år som de lyftarna är ur funktion. Senast var de det i flera månader. Och att nya fel nu upptäcktes av en slump är oroande, tycker Pelle Kölhed.

Upprepat felaktiga lyftar och provisoriska lösningar medan tågen byggs om vill ingen ansvarig för handikappfrågor inom SJ kommentera, utan SJ hänvisar till presstalesmannen Dag Rosander, som säger att platsbristen för rullstolar är tillfällig.

– Det blir faktiskt fler, för nästa år kommer SJ:s nya snabbtåg in och det är 20 tågsätt med två rullstolsplatser i varje tågsätt, så där tillkommer det faktiskt 40 nya platser nästa år.

Men då talar vi om nästa år?

– Ja.

Och under tiden, varför kan man inte vänta då med att ta bort de här rullstolsplatserna i familjevagnarna?

– Det är ju ett successivt arbete som pågår just nu och det går ju in i nästa år också. Det gör man successivt och då fasar vi också in de andra vagntyperna så vi har lika många platser till förfogande, säger SJ:s presstalesman Dag Rosander.

Annika Digréus
annika.disgreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista