Under hela rättegången har kurder funnits på plats i Ankara och protesterat mot beslutet. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.

Turkiet förbjuder kurdiska partiet DTP

Turkiets författningsdomstol har enhälligt röstat för att förbjuda landets främsta kurdiska parti, DTP. Partiet anklagas för att vara den förbjudna PKK-gerillans politiska gren.

Författningsdomstolens beslut kan skapa ny oro i Turkiet. Under hela rättegången har kurder protesterat.

Polis har skingrat demonstranter med tårgas och kulor. I veckan dödades en kurdisk student under sammandrabbningarna.

Men beslutet är också ett bakslag för Turkiets EU ambitioner. De elva domarnas enhälliga beslut innebär att DTP:s tillgångar beslagtas. 37 medlemmar får inte arbeta politiskt i fem år och partiet kickas ut från parlamentet.

Partiet sägs av domstolen vara en politisk gren av kurdiska separatistgerillan PKK, en grupp som stämplats som terrorister av bland annat EU. I veckan har PKK gerillan dödat sju turkiska soldater och skadat flera i olika sammanstötningar.

Domen är också ett bakslag för regeringen Recep Erdogans kurdiska fredstrevare. En rad steg där kurdernas rättigheter tillgodoses, något som varit ett krav från EU för att Turkiet ska ha en chans till medlemskap.

En femtedel av invånarna i Turkiet är kurder.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista