En av Chiles rikaste personer, Sebastian Piñera, är en av kandidaterna till presidentposten. Foto: Roberto Candia/Scanpix.

Val kan stuva om Chiles politiska fält

Alltsedan demokratin kom tillbaka för 20 år sedan har Chile styrts av presidenter från den koalition mellan kristdemokrater och socialister som går under namnet "La Concertación". Men inför söndagens val är det högerns kandidat som är favorit. Och det är bara en av flera förändringar i Chiles politiska landskap.

Att Sebastian Piñera är en av Chiles rikaste män har inte undgått någon.

Aldrig tidigare har en presidentkandidat tapetserat landet med så många affischer. Aldrig tidigare har någon haft så grandiosa möten och aldrig tidigare har någon haft en så stor armé av betalda valarbetare.

Men Sebastian Piñera är en self-made-man som väcker beundran och hans kapacitet som entreprenör är också hans starkaste politiska argument.

Men samtidigt har denna högerkandidat gjort allt för att framstå som den avgående presidenten, socialisten Michelle Bachelets logiska arvtagare. En högerkandidat som egentligen är fast förankrad i den politiska mitten.

Men det är något som "La Concertacións" kandidat, kristdemokraten Eduardo Frei, inte ser med blida ögon.

Eduardo Frei har redan varit president en gång och han betraktas av många som en rätt trist typ utan karisma.

Men under den här valkampanjen har Frei visat upp en ny självironisk sida. Han har skrattat åt sig själv, vilket har mjukat upp hans tidigare så kantiga framtoning.

Frei har också strävat efter en tydligare vänsterprofil.

Ett uttryck för det är den allians som "La Concertación" har gjort med kommunistpartiet på en del platser, vilket innebär att kommunisterna för första gången sen demokratins återkomst har chans att komma in i parlamentet.

Men den stora nyheten i valet är att det finns två kandidater som har sitt ursprung i "La Concertación".

Marco Enríquez Ominami är bara hälften så gammal som dom andra kandidaterna.

I protest mot att han inte fick delta primärvalet, lämnade han socialistpartiet och lanserade en egen kandidatur som varit valkampanjens stora överraskning. En rebellisk, frisk vind som vägrar att inordna sig de gamla politiska fårorna.

Av allt att döma kommer det att bli en andra valomgång.

Men om det då blir Frei eller Marco Enríquez som möter Piñera, det är kanske det största frågetecknet inför valet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista