Vaduz, Liechtenstein.

40 skattemiljoner funna i Liechtenstein

Snart är Skatteverket klart med sin stora genomgång av de så kallade Liechtensteinfallen där svenskar placerat sina förmögenheter i stiftelser i furstendömet. Myndigheten har underkänt ett stort antal av fallen och vill nu få in närmare 40 miljoner kronor.

– Vi har hittat en hel del stiftelser och de flesta är bildade på 1980- och 90-talet och förmodligen då tillskjutit kapital från företagsförsäljningar och liknande. Motivet är sannolikt i stor utsträckning att kringgå arvs- och gåvoskatt och även undgå förmögenhetsskatt och skatt på avkastning, säger Göran Haglund, analytiker på Skatteverkets utlandsskattekontor i Stockholm.

Det var för snart två år sedan som uppgifter läckte ut via en insiderkälla på LGT-bank i Liechtenstein. LGT är prinsarna i furstedömets egen bank med prins Philipp von Liechtenstein som ordförande och prins Max von Liechtenstein som vd.

Sedan dess har nio länder samarbetat, däribland Sverige, för att kartlägga konton, stiftelser och personerna bakom. Svenska Skatteverket har undersökt 50-60 fall och nu kräver man ett 20-tal personer på 37 miljoner i skatt och skattetillägg.

Bland dem som nu krävs på mer skatt återfinns ett antal kända svenskar och Göran Haglund berättar att myndigheten fått en mängd olika reaktioner.

– Det har varit väldigt skiftande reaktioner. En del har över huvudtaget inte svarat när vi har frågat om uppgifterna, några har lagt korten på bordet och kommit in med dokumentation. En del vägrar att lämna information för de hävdar att det är stulna uppgifter och att vi inte har rätt att använda dem.

De fall som Skatteverket hittills undersökt rör förmögenheter för drygt 320 miljoner kronor. Men det gäller en bank i Liechtenstein, så hur mycket pengar som fortfarande göms undan från skatt på detta sätt vet Göran Haglund inte.

Men han säger att Skatteverket har lärt sig mycket av de ovanligt detaljerade uppgifterna från Liechtenstein. Och det viktiga enligt honom är signalen historien skickar ut.

– Det visar att det finns inga säkra ställen i världen att gömma undan pengar, säger Göran Haglund på Skatteverket.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista