Kommun säljer olagliga gymnasiebetyg

Uppdaterad 12:30
Ljusdals kommun har de senaste tre åren utfärdat olagliga gymnasiebetyg till drygt 1 000 elever. Det är det privata utbildningsföretaget Miroi med elever i hela landet som betalat Ljusdals kommun 150 kronor styck för betygen.

Skolinspektionen säger att det strider mot lagen. Torleif Bakke har tidigare skött hanteringen i Ljusdals kommun.

– Jag är den förste som direkt informerat på högsta nivå när det gäller kommunen att det här måste avslutas omedelbums, säger han.

Torbjörn Bakke säger att Ljusdals kommun inte har haft kontroll på de betyg som utfärdats. Kommunen har inte vetat om eleverna gått gymnasiekurser i arbetsförmedlingens regi eller om de varit privatister.

Ljusdals kommun har fått 150 kronor per utfärdat betyg av det privata utbildningsföretaget Miroi. Det är drygt 1 000 elever från hela landet som fått gymnasiebetyg på det här sättet.

Det är olagligt enligt skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

– Det är ju allvarligt för då är ju betyg satta som inte är förenligt med skollagen, säger hon.

Vad händer med personer som har fått betyg på det här sättet via Ljusdals kommun?

– Det är allvarligt att det har skett så men det är svårt att svara på frågan om man har kommit in på en utbildning, då är man ju där, säger Ingegärd Hilborn.

Om det är elever som har fått betygen och är på väg att söka utbildningar, vad händer då?

– Då skulle det ju kunna vara så att den som ansvarar för intagningen blir uppmärksammad på det här och då kan det innebära att man inte kommer in på utbildningen.

Vilken typ av sanktionsmöjligheter har ni mot en kommun som gör på det här sättet?

– Skolinspektionen har inga sanktionsmöjligheter idag, det planeras att vi ska få det i ny lagstiftning. Men vi har det inte idag utan vi kan då utfärda kritik i våra beslut.

– Vi släpper ju inte taget om en kommun som inte rättar sig efter lagen, säger Ingegärd Hilborn.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista