1 av 2
Premiärministern Julia Tymosjenko är en av kandidaterna till presidentposten. Foto: Fredrik Wadström/SR.
2 av 2
Valstugor i Kiev. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Fusk befaras i kommande Ukrainaval

Redan mer än en månad före presidentvalet i Ukraina har valobservatörer från Europarådet ifrågasatt möjligheterna att hålla fria val i landet. Men många väljare tycker att Ukraina nu har lärt sig av tidigare misstag.

– Under det här valet har vi redan speciella erfarenheter från förra gången, säger Anna som står och delar ut information om kommunistpartiets presidentkandidat på en aveny i centrala Kiev.

I presiden­tvalet för fem år sedan var det just anklagelser om valfusk som ledde till massiva gatuprotester, det som kom att kallas "den orangea revolutionen". ­

Också den stora närvaron av internationella valobservatörer är tänkt att försvåra manipulation av det ukrainska presidentvalet. Men redan nu har Europarådets observatörsgrupp dömt ut möjligheterna att hålla rättvisa val på grund av den utbredda korruptionen och mediernas beroendeställning gentemot olika kandidater.

Den riktigt stora frågan handlar om Ukrainas vallag som ändrades för bara några månader sedan och då i motsatt riktning mot rekommendationer om reformer från internationella organisationer.

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har redan etablerat 60 långtidsobservatörer­ i 24 regioner över hela Ukraina. Operationen leds av den erfarna schweiziska diplomaten Heidi Tagliavini.

Hon säger att fem veckor före valet saknas det garantier för att den ukrainska vallagen inte skulle kunna ändras ytterligare.

– Bara häromdagen sa konstitutionsdomstolen att det skulle kunna bli fler tillägg till vallagen, säger Heidi Tagliavini.

Hon tycker att det är viktigt att väljarna i god tid har förutsättningarna klara för sig. Däremot vill hon till skillnad från andra europeiska valobservatörsteam inte utvärdera hur fritt det ukrainska presidentvalet kommer att bli.

– Vi har inga förutfattade meningar, vi kommer att låta fakta tala för sig själva, säger Heidi Tagliavini.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista