1 av 3
Poliser vid demonstrationen. Foto: Hanna Birath/SR.
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Poliser utanför McDonalds på Amagerbrogade. Foto: Hanna Birath/SR

Viss oro vid klimatdemonstrationen

Uppdaterad 16:24
I samband med klimatkonferensen i Köpenhamn hålls i dag den stora demonstrationen, där tiotusentals personer deltar. Demonstranterna samlades vid det danska folketingets byggnad Christiansborg för att marschera mot Bella Center.

Ekots reporter Hanna Birath befinner sig precis framför demonstrationståget som vid 14:15-tiden började röra sig mot Bella Center, sex kilometer bort.

Enligt uppgifter från danska polisen till Ekot har "ett par hundra" demonstranter omhändertagits. Dessa kommer att bussas till den specialbyggda arresten som ställts i ordning enbart för klimatmötet. Polisen uppger dock att demonstrationen på det stora hela varit lugn.

Vid 16:15-tiden har de första demonstranterna nått Bella center. Folkmassan ombeds att stanna upp och inte trycka på framåt för att undvika farlig trängsel. Vid Bella center finns en scen där en avslutande ceremoni kommer att hållas.

Uppgifterna om hur många som deltagit i demonstrationståget går isär. Enligt danska polisen var det 35 000 demonstranter men arrangörerna uppger att 100 000 personer deltog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista