Sålda betyg ska stoppas

Ljusdals kommun har de senaste tre åren utfärdat olagliga gymnasiebetyg till drygt 1000 elever. Det är det privata utbildningsföretaget Miroi med elever i hela landet som betalat Ljusdals kommun 150 kronor styck för betygen. Skolinspektionen säger att det strider mot lagen.

– Det där är inte lagligt och måste upphöra omedelbart, säger Stefan Meuller, utbildningschef i Ljusdals kommun.

Ljusdals kommun har inte haft kontroll på de betyg som de utfärdat. Kommunen har till exempel inte vetat om eleverna gått gymnasiekurser i arbetsförmedlingens regi, eller om de varit privatister. Och Ljusdals kommun har fått 150 kronor per utfärdat betyg av det privata utbildningsföretaget Miroi.

Enligt utbildningschefen Stefan Meuller hyrde kommunen tidigare in företaget Miroi för det så kallade kunskapslyftet och då var det helt enligt reglerna att kommunen utfärdade betyg. Men inte som det sker nu och Stefan Meuller lägger skulden på en utbildningschef i Vuxenutbildningen i Ljusdals kommun.

– Det är ju den chefen som har funnits på utbildningscentrum på vuxenutbildningen som har tecknat de här avtalen utan att vi har känt till det. Framför allt har inte jag känt till det.

Det är drygt 1 000 elever från hela landet som fått olagliga gymnasiebetyg, enligt Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

– Det är ju allvarligt, för då är ju betyg satta på ett sätt som inte är förenligt med skollagen.

Vad händer med personer som har fått betyg på det här sättet via Ljusdals kommun?

– Det är allvarligt att det har skett så, men det är svårt att svara på frågan vad som händer om man har kommit in på en utbildning. Då är man ju där.

Om det då är elever som har fått de här betygen och är på väg att söka utbildningar, vad händer då?

– Då skulle det ju kunna vara så att den som ansvarar för intagningen blir uppmärksammad på det här. Och då kan det ju innebära att man inte kommer in på utbildningen, säger Ingegärd Hilborn.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista