Blair om Irak-invasionen

"Saddams vapen inte enda skälet"

Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair säger i dag att det hade varit rätt att invadera Irak, även om man vetat att Saddam Hussein inte hade massförstörelsevapen. Då hade man fått hitta på några andra argument säger Blair i en BBC-intervju.

Att det fanns säkra bevis för att Irak hade massförstörelsevapen var ju Tony Blairs huvudargument när han förmådde parlamentet att säga ja till att Storbritannien, tillsammans med USA, skulle gå i spetsen för invasionen av Irak i mars 2003.

Sedan visade det sig ju att det inte fanns några massförstörelsevapen och att de rapporter som Blair hade fått från underrättelsetjänsten var felaktiga.

Irakkriget är en känslig fråga här i Storbritannien, eftersom kriget blev så utdraget och krävde många brittiska dödsoffer - och man brukar prata om det är en fråga som delat landet.

Blair har blivit beskylld för att ha ljugit för det brittiska folket, att han visste om att underrättelserapporterna var falska.

Uttalandet i dag visar att massförstörelsevapnen inte var avgörande för honom, utan att det viktigaste var att få bort Saddam Hussein. Och han kan inte se några fördelar med att Saddam Hussein skulle ha varit kvar vid makten.

Men Blair säger också att det var ett svårt beslut och att han förstår dem som kritiserat den brittiska inblandningen i kriget.

Men kommentarer i dag från andra politiker visar att utan rapporterna om massförstörelsevapnen så hade Tony Blair haft betydligt svårare att få regeringen och parlamentet att säga ja till invasionen.

Efter nya år ska Tony Blair frågas ut av den kommission som just nu granskar alla omständigheter kring Storbritanniens krigföring i Irak.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se