Tiotusentals deltog i klimatdemonstration

Uppdaterad 18:54
I samband med klimatkonferensen i Köpenhamn hölls i dag en stor demonstrationen, där tiotusentals personer deltog. Demonstranterna samlades vid det danska folketingets byggnad Christiansborg för att marschera mot Bella center där klimatkonferensen hålls.

Uppgifterna om hur många som deltagit i demonstrationen går isär. Enligt polisen tågade 35 000 personer men arrangörerna uppger att 100 000 personer deltog.

Ekots utsände Jens Eriksson följde med demonstrationståget och rapporterar om en fredlig marsch.

– Det blev till största delen en fredlig demonstration. Enligt polisens uppgifter 35 000 deltagare som nu går runt omkring mig här i ett tåg med eldfacklor för att samlas längre fram.

Det tog nästan tre timmar för täten på demonstrationstågetatt ta sig från Christiansborg till Bella center där manifestationen ska avslutas.

– Under någon timmes tid ska det vara talare från flera olika länder. Bland annat Mary Robinson, tidigare president i Irland och så kommer det att vara musik, berättar Jens Eriksson.

Demonstrationen förflöt dock inte helt utan problem. Ekots utsände Christer Fridén rapporterar om en grupp demonstranter som omhändertagits av polis.

– Polisen har spärrat av delar av en gata i stadsdelen Amager. Det var flera hundra svartklädda demonstranter som gick i slutet av tåget som nu systematiskt grips. Man sätter handfängsel på dem och sätter dem på gatan i snörräta rader i famnen på varandra. Flera av dem har suttit där i åtminstone två timmar. Och det är ganska kallt så jag avundas dem inte. De kommer nu att tas omhand och bussas härifrån för att de, enligt polisens uppgifter, är misstänkta för att kanske hitta på någonting.

Men de har inte gjort någonting ännu, eller?

– Alldeles i början av demonstrationen så var det en grupp av de här svartklädda demonstranterna som kastade sten in i fönstren på börshuset i Köpenhamn. Att de nu grips beror på att en del av dem var maskerade, vilket man inte får vara, andra hade käppar i händerna. Det anser polisen vara tillräcklig misstanke för att nu gripa dem enligt det nya "lymmelpaketet". Det är en ny lag som instiftats i Danmark inför det här mötet som gör att man kan gripa en person om man bara misstänker att personen tänker göra något fuffens. Polisen får kvarhålla honom eller henne i upp till tolv timmar, säger Christer Fridén.

Vid 19-tiden uppgav polisen att 600 personer gripits i samband med demonstrationen.

Jens Eriksson
jens.eriksson@sr.se

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista