Molnen ska bli vitare. Foto: Anja Niedringhaus/Scanpix.

Forskare om klimatet: Åtgärder brådskar

FN:s klimatpanel håller redan nu på med sin femte rapport som ska vara klar 2013. Den här gången ska man fördjupa sig mera i klimatfenomen där det fortfarande finns stora osäkerheter.

– Vi ska göra mer intensiva studier av molnens roll och aerosoler, små partiklar i luften. Där finns i dag otillräcklig kunskap, säger Thomas Stocker som är ordförande i den vetenskapliga arbetsgruppen och professor vid Berns universitet i Schweiz.

Man ska också undersöka klimatingenjörskonst, alltså att man på konstgjord väg påverkar klimatet.  Det kan handla om att lagra koldioxid i berggrunden, att återkasta solljuset genom att måla taken vita, att sönderdela vattendroppar så att molnen blir vitare.

Det finns i forskarvärlden stor skepsis mot sådana projekt eftersom vissa av dem kan ha flera oönskade effekter, men det ska man nu försöka värdera, säger professor Stocker.

I dag utgår man ifrån att jordens medeltemperatur inte ska få stiga mer än två grader. Men redan nu ses effekter av temperaturökningen och enligt nyare forskning borde temperaturen inte få öka mer än 1,5 grad. Och det räcker inte att minska utsläppen med 20 procent för att stabilisera koldioxidhalten.

Eftersom koldioxid stannar kvar i atmosfären i flera hundra år - upp till tusentals år - dröjer det innan minskade utsläpp får effekt.

– Det gäller att bromsa i tid om din bil är på väg mot en vägg, säger professor Thomas Stocker i FN:s vetenskapliga klimatpanel, IPCC.

Ingrid Gustavsson, FN:s klimatkonferens i Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista