Förbjuds att verka politiskt.

Protester efter nytt partiförbud i Turkiet

Den turkiska författningsdomstolens förbud av landets enda kurdiska parti får skarp kritik från EU. Protesterande kurder har drabbat samman med polis i sydöstra Turkiet under dagen. Det förbjudna partiet DTP lämnar parlamentet i protest mot domen.

Under hela lördagen har våldsamma sammanstötningar pågått över hela sydöstra Turkiet. Kurder har kastat sten mot poliser, som svarat med tårgas och vattenkanoner.

Ilskan är stor över domstolsförbudet mot Turkiets enda kurdiska parti, DTP. Partiet förbjuds för att det anses uppmana till terrorism och vara en politisk gren av terrorstämplade PKK-gerillan.

I dag har DTP (Demokratik Toplum Partisi, demokratiska samhällspartiet, ideologiskt betecknat som socialdemokratiskt ) beslutat att lämna alla sina platser i parlamentet i protest. Teoretiskt hade partiet kunnat behålla 19 platser som oberoende eller genom att forma ett nytt parti.

Partiets uttåg är också ett bakslag för regeringens försök att lösa den långa konflikten med kurderna, ett program för att ge Turkiets 15 miljoner kurder de rättigheter de saknat - krav från EU för att Turkiet ska kunna bli medlem.

37 medlemmar förbjuds att verka politiskt i fem år, bland dem ordföranden Ahmet Turk och Leyla Zana, som suttit tio år i fängelse, anklagad för separatism.

Frågan är vad som händer med de kurdisktstyrda kommunerna i sydöst, där flera borgmästare tillhör det nu förbjudna partiet.

Få turkiska politiker fördömer förbudet i dag. De anser att DTP förespråkar terror. De få som invänder hävdar att det är fel på en grundlag som tillåter att partier förbjuds.

Det är det 27:e gången som ett kurdiskt parti förbjuds sedan 1968.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista