Prostituerad kvinna. Arkivfoto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Nigerianskor tvingas till prostitution

Handeln med nigerianska kvinnor som tvingas till Sverige för prostitution ökar. Det är oftast kriminella nätverk som ligger bakom och kvinnorna tvingas jobba under svåra förhållanden. Det rapporterar radioprogrammet Kaliber i dag.

Bianca Leidi är socialantropolog och har arbetat med problematiken kring de nigerianska kvinnornas situation.

– Det är skillnad på prostitution och den här typen av människohandeln. Det är ju rent och skärt slaveri därför att de inte har något val, säger hon.

Sexhandeln med kvinnor i Sverige och Europa ser annorlunda ut än människohandeln gjort tidigare.

De här kvinnorna hålls kvar i prostitutionen på två sätt - dels genom stora skulder till människohandlarna, och dels genom en slags pakt som liknar voodoo. En pakt de inte får bryta, säger Bianca Leidi.

Tidigare i veckan greps och häktades sammanlagt nio personer misstänka för inblandningen i en traffickinghärva med kvinnor från Västafrika, främst från Nigeria. De är misstänka för bland annat grovt koppleri och människohandel i Stockholm och Malmö, men det är i Göteborg som den största ökningen av prostituerade nigerianskor skett.

För ett par år sedan var de ett fåtal i Göteborg - nu är det runt 30 nigerianska kvinnor som tvingas sälja sex på gatan. Bosse Svennecke arbetar i prostitutionsgruppen vid Göteborgs kommun.

– De har det väldigt torftigt. De kommer ut relativt tidigt och står och fryser, de är utsatta, det händer en hel del med våldtäkter och utsatthet mot dessa kvinnor. Jag tror inte speciellt många är snälla mot dem, säger han.

För några år sedan togs de här prostituerade kvinnor främst till Italien, därefter till länder i Västeuropa och nu är trenden att de riktar in sig på de nordiska länderna. Det säger Riika Puttonen på FN:s organ mot internationell brottslighet.

– Sexhandeln med nigerianska kvinnor var tidigare vanligast i Italien, spred sig sen till Västeuropa och nu riktar de kriminella nätverken in sig på de nordiska länderna, säger Riikka Puttunen vid FN.

Matilda Uusijärvi
matilda.uusijarvi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista