Premiärminister Kevin Rudd försvarar Australiens närvaro i Afghanistan. Foto: Andrew Mearse/Scanpix.
Australien

Protester mot insats i Afghanistan

USA vill att omvärlden ska skicka fler soldater till Afghanistan, detta sedan Washington tillkännagett att 30 000 extra amerikanska soldater är på väg. En nära allierad med USA, Australien, har redan 1 550 soldater i Afghanistan och säger att det antalet får räcka.

I Australien är insatsen i Afghanistan impopulär hos många. En demonstration i Sydney mot Australiens militära närvaro i Afghanistan. Det bästa sättet att visa stöd för våra soldater är att låta dem komma hem, säger Rachel Evans, en av demonstranterna.

En annan demonstrant, Sheila, säger att talibanerna blivit starkare för att utländska trupper ockuperar Afghanistan.

Australien är det icke-Nato-land som har flest soldater i Afghanistan, ungefär 1 550 stycken. De finns i den oroliga Uruzgan-provinsen och håller på att utbilda afghanska soldater. Elva soldater från Australien har hittills dödats i Afghanistan.

Opinionsmätningar visar att den stora insatsen i Afghanistan inte är populär bland australierna. Men Labour-regeringen och dess premiärminister Kevin Rudd betonar vikten av starka band till USA och försvarar truppnärvaron.

Samtidigt säger försvarsminister John Faulkner att soldaterna ska åka hem så snart som möjligt. Med det menar han sannolikt så snart utbildningen av afghanska soldater är klar.

Också oppositionspartiet Liberalerna, som annars tar varje tillfälle att attackera regeringen, försvarar insatsen. Båda partierna säger att de utländska soldaterna har ett FN-mandat och att de behövs för att hjälpa Afghanistan på fötter och förhindra att religiösa extremister tar över landet igen.

Samtidigt som Australiens båda största partier vill framstå som trofasta allierade med Washington har regeringen slagit fast att det inte är aktuellt att skicka ännu fler soldater.

Nils Horner, Sydney
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista