KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN

Många gripna under lugn demonstration

I Köpenhamn tågade i dag omkring 35 000 demonstranter i nästan tre timmar från centrum av staden ut till den stora klimatkonferensen i Bella Center. Demonstrationen var till största delen en närmast folkfestlik, fredlig manifestation. Men 968 personer omhändertogs av polisen för att de misstänktes planera våldsaktioner.

Let us go, låt oss gå, skanderar flera hundra demonstranter. De sitter på gatan i famnen på varandra i långa rader. Alla har fått händerna bakbundna.

De har gripits av polisen och några har suttit på den iskalla gatan i flera timmar, bevakade av bland annat polishundar, i väntan på att bussas i väg till ett provisoriskt häkte.

De flesta har inte gjort något annat än att vara misstänka för att kunna ta till våldshandlingar. Några har kastat sten och inte så långt här ifrån har en polis skadats efter att ha fått en i huvudet. Några har varit maskerade och burit på stora käppar.

Enligt den nya lagstiftningen i Danmark, det så kallade lymmelpaketet, kan polisen gripa och hålla kvar en person i upp till tolv timmar om han eller hon bara misstänks för att göra nått olagligt.

De demonstranter som inte greps uppmanas nu av aktivisterna att ta sig ut och demonstrera vid det provisoriska häkte där många av de gripna uppenbarligen kommer att få tillbringa natten.

Men större delen av den stora demonstrationen var alltså fredlig och efter den långa marschen ut till konferensplatsen Bella center talade bland andra Irlands förra president Mary Robinson.

Men konferensdeltagarna hörde inte talet. Såvida de inte tittade på demonstrationen på tv inne i möteslokalen.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista