Demonstranter omringades. Foto: Jens Dresling/Scanpix.
KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN

Polisinsatsen i Köpenhamn kritiseras

Uppdaterad 09:46
Den danska polisen har på morgonen släppt de flesta av de över 900 personer som greps i samband med gårdagens klimatdemonstration i Köpenhamn. Ett tjugotal personer ska fortfarande hållas kvar. Många av de fredliga demonstranterna kritiserar nu polisen i Köpenhamn för att ha överreagerat vid insatsen.

– De satte på oss handfängsel och vi tvingades att sitta ner i sex timmar på den kalla asfalten. Det man mest kommer ihåg är att folk kissar ner sig, säger Mattias Bernhardsson, ledamot för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge kommun till Ekot.

Lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn var fylld av musik, talkörer och trummor. Den har beskrivits som en till största del fredlig och festlig tillställning för att sätta fokus på miljöproblemen i världen. Men när några demonstranter började kasta sten och maskera sig, slog polisen till i förebyggande syfte. I ett slag greps uppåt 400 personer men totalt omhändertogs runt 960 personer i Köpenhamn under lördagen.

Många fick sedan sitta i timtal på gatan. Även dansk media rapporterar om frysande demonstranter som inte tilläts gå på toaletten. En polischef i Köpenhamn säger till tidningen Politiken att vissa helt oskyldiga människor kan ha gripits, vilket han beklagar, men ser som oundvikligt. Men Mattias Bernhadsson från Rättvisepartiet socialisterna i Haninge, tycker inte att det försvarar gripandena.

– Det är ju den här nya lagen Lymmelpakken som är otroligt godtycklig där vem som helst kan gripas för exakt vad som helst utan någon misstanke och den lagen är mot varje beståndsdel av vad en demokrati innebär, säger Mattias Bernhadsson.

Mattias Bernhadsson tänker nu gå vidare och göra en anmälan mot polisens agerande i samband med gripandena i Köpenhamn igår och han uppmanar andra att göra samma sak.

Har du ingen förståelse för att polisen i någon sorts förebyggande syfte ville omhänderta ett antal av de här närmare 1000 personerna?

– Absolut inte.

Hur tycker du att man ska gå vidare med det här?

– Vi tänker ha en presskonferens där vi fördömer polisens agerande och vi uppmanar alla som behandlats på det här sättet att anmäla polisen för det här, säger Mattias Bernhardsson till Ekot.

Magnus Viktorin
magnus.viktorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista