PRESIDENTVAL I CHILE

Oförutsägbar utgång när Bachelet avgår

Alla kandidater i presidentvalet i Chile i dag försöker framstå som arvtagare till Michele Bachelet, den avgående presidenten. Men att ingen av dem kan surfa på det stöd som hon har speglar att de chilenska väljarna inte längre följer gamla lojaliteter och har blivit mycket mer oförutsägbara än förr.

De första åren för Chiles första kvinnliga president var tuffa. Men nu, när hon snart ska avgå, är Michelle Bachelet inte bara Chiles populäraste president någonsin. Hon är också den mest uppskattade presidenten i hela Latinamerika.

Det är med andra ord inte särskilt överraskande att alla de fyra presidentkandidaterna gör vad de kan för att visa att just han är Bachelets egentliga arvtagare.

Men politiken i Chile har förändrats. Vare sig väljare eller kandidater är längre lika förutsägbara. Gamla lojaliteter har upplösts. Ingen kan surfa på en annans röster.

Och att den gamle diktatorn Augusto Pinochet, för första gången sen demokratins återkomst, inte längre lurar i kulissen har bidragit till att avdramatisera valet.

Det har varit en kampanj full av debatter - i radio, TV, på estrader av skilda slag men det har samtidigt varit en kampanj utan större passion och entusiasm och om någon, i ett uppskruvat ögonblick, försökt sig på att använda det ödesmättade argumentet ”jag” eller ”kaos” så har det mötts av hånskratt.

Kanske är det definitiva uttrycket för att demokratin nu, efter 20 år, har satt sig på allvar i Chile. Men här finns också en besvärande statistik, bara 10 procent av alla ungdomar mellan 18 och 29 år, det vill säga just de som vuxit upp efter demokratins återkomst, har brytt sig om att skriva in sig vallängden.

För de som levde under diktaturen är det livsviktigt att rösta. För de som växte upp i demokratin tycks det vara likgiltigt.

Att ändra på det är en av de stora utmaningarna för Chiles näste president.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista