Framtiden ännu grumlig. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

BAIC på väg att köpa delar av Saab

Uppdaterad 12:48
Det kinesiska företaget BAIC har enligt uppgifter i Wall Street Journal tecknat ett preliminärt avtal om ta över produktionsutrustning och patent som använts för att producera den äldre modellen av Saab 9 5 och 9 3.

Uppgifterna är hittills obekräftade. Varken Saabs informationschef Eric Geers eller näringsminister Maud Olofssons pressekreterare har någon kommentar till uppgifterna i Wall Street Journal.

Rykten om att BAIC:s  intresse för Saabs utgående modeller har florerat ända sedan Koeningsegg Group för en tid sedan gav upp planerna på att köpa Saab från General Motors, GM.

Framtiden för Saab handlar nu om tre alternativ:

* Att hitta en ny köpare som under stark tidspress gör upp om en affär med GM.

* Att GM beslutar att lägga ner Saab och fabriken i Trollhättan.

* Eller att  - minst sannolikt - GM tills vidare behåller Saab.

För GM:s del är det troligt att företaget, inför ett avgörande beslut, vill hitta den ekonomiskt bästa lösningen. Alltså att få ut så mycket pengar som möjligt från Saab. 

En eventuell köpare av Saab önskar å sin sida betala så lite som möjligt för att komma över det som finns av värde i Saab. Det gör att ytterligare ett alternativ öppnas, där en eller flera köpare väntar ut ett formellt nedläggningsbeslut för att därefter plocka ut vissa delar av Saab.

Det kan i så fall handla om allt från själva rätten till varumärket till hela eller delar av produktionsutrustning för gamla bilmodeller.

Och som mest om att med hull och hår köpa hela Saab, men där det fortfarande kan vara öppen fråga vad som händer med själva fabriken i Trollhättan.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista