Polsk general i blåsväder efter avslöjande

Nyupptäckta sovjetiska protokollsanteckningar vänder opinionen i Polen om general Jaruzelski. Generalen har alltsedan 1981 hävdat att han i dag för 28 år sedan införde undantagstillstånd eftersom Sovjetunionen hotade med invasion.

Fackföreningsrörelsen Solidaritet förbjöds, oppositionens fängslades och undantagstillstånd infördes för att skydda polackerna mot ett sovjetiskt militärt ingripande har general Jaruzelski upprepat många gånger alltsedan den 13 december 1981.

Det var precis tvärt om. General Jaruzelski ville ha sovjetisk militär för att kväsa fackföreningsrörelsen Solidaritet. Den 8 och 9 december 1981 sa Jaruzelski till Warszawapaktens befälhavare Viktor Kulikov:

"Strejker är för oss den bästa varianten. Då stannar arbetarna på sina arbetsplatser. Värre är om de lämnar sina arbetsplatser och går ut på gatorna och attackerar partihögkvarter. Skulle det hända i hela Polen måste Sovjetunionen hjälpa oss".

Detta enligt det hittills okända sovjetiska protokollet som är långt och detaljerat.

Den nu 86-årige generalen Jaruzelski hävdar att anteckningarna är falska och att "sådant skräp alltid presenteras kring den 13 december". Men faktum är att dokumenten fått också de som alltid försvarat Jaruzelski att byta åsikt.

Många frågar sig varför bara röda khmerer och ex-jugoslaviska krigsförbrytare kan ställas inför rätta men inte Jaruzelski.

Men inte bara 28 år gamla protokollsanteckningar utan också en tre minuter lång filminspelning som i 39 år legat gömd har hittats. Filmen visar militärens brutalitet i samband med oroligheterna i Gdansk och Gdynia i december 1970 då många arbetare sköts ihjäl. Landets försvarsminister var då general Jaruzelski.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se