Ifrågasätts.

Afghanistanbomber pressar tysk minister

I Tyskland är också den nye försvarsministern Karl Theodor zu Guttenberg hårt trängd efter det tyskbeordrade bombanfallet mot två tankbilar i Kunduz i Afghanistan i september, där många civila dog.

Oppositionen anklagar ministern för lögn om anfallen, efter nya uppgifter från hittills hemliga rapporter.

Försvarsministern kände till ordern att döda som gavs emot den internationella Isaf-styrkans regler. Men det har han ljugit om, säger Jürgen Trittin, som är De Grönas gruppledare i förbundsdagen, det tyska parlamentet.

Det var natten till den 4 september som en tysk överste beordrade bombanfallet mot de två tankbilarna, som ska ha kapats av talibaner. Omkring 140 civilpersoner som samlats runt bilarna dog i attacken. 

Den förklaring som den tyska militära ledningen och försvarsministeriet hittills gett är att tankbilarna med sitt bränsle skulle kunnat användas som vapen och att de hotade Isafs trupp.

Men uppgifterna ur en Natorapport om anfallet som nu blivit kända - och som bekräftas för tyska ARD tv - ger en annan bild. Där skriver översten själv att han gett order om att tankbilarna och de förmodade talibanerna som fanns vid bilarna skulle "förintas".

Med det avslöjandet ökar trycket ytterligare på den nye tyske försvarsministern Karl Theodor zu Guttenberg. Han har fått kritik för att han snabbt efter tillträdet sa att bombangreppet var militärt befogat, för att sedan, några veckor senare, hävda att det inte var befogat. Hans förklaring löd att han inte haft tillräcklig information.

En statssekreterare och en general fick sparken och även den förre försvarsministern fick lämna regeringen.

Översten som beordrade bomberna har zu Guttenberg hela tiden sagt sig stödja. Det är vad den nya kritiken nu handlar om. Guttenberg har känt till överstens order att döda, som kan vara ett brott mot reglerna för den tyska militära insatsen i Afghanistan. Men om det har han tigit offentligt. Det är vad oppositionen nu kallar lögn.

På onsdag ska ett särskilt utskott i den tyska förbundsdagen inleda granskning av bombanfallet och det politiska efterspelet. Tysk åklagare utreder också om översten begått en krigsförbrytelse.

Per Eurenius,  Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista