Demonstranter omringades. Foto: Jens Dresling/Scanpix.
KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN

Arrangörerna kritiserar massgripande

Den stora demonstrationen under klimattoppmötet i Köpenhamn i går förlöpte under relativt lugn för det stora flertalet av de tiotusentals demonstranterna. Men närmare ett tusental personer greps av polisen i vad som kallades en preventiv åtgärd. Nästan alla av dessa har nu släppts. Många av de gripna hävdar sin oskuld och är mycket kritiska mot polisens insatser.

Mattias Bernhardsson, ledamot för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge kommun var en av de som greps.

– De satte på oss handfängsel och vi tvingades att sitta ner i sex timmar på den kalla asfalten. Det man mest kommer ihåg är att folk kissar ner sig, säger Mattias Bernhardsson, ledamot för Rättvisepartiet socialisterna i Haninge kommun till Ekot.

Mattias Bernhardsson var en av de totalt cirka 970 demonstranter som greps under den stora demonstrationen igår. Och det var det höga antalet gripna som orsakade polisen logisiska problem med omhändertagandet, säger Informations Chefen på Köpenhamnspolisne Flemming Steen Monch.

– Vi har ju aldrig i Danmark varit utsatta för att behöva gripa så många människor på en gång, vilket lett till ett antal problem, och det beklagar vi, säger han.

Flemming Steen Monch poängterar dock att danska polisen har rätt att gripa personer utan en formell anklagelse i upp till 12 timmar och att detta är något de kommer att fortsätta göra om det blir nödvändigt.

Problemen med att de gripna fick sitta på marken för länge och inte kunde gå på toaletten säger han dock att polisen ska göra vad de kan för att åtgärda.

Men, även Knud Vilby, en av arrangörerna är kritisk mot polisen och menar att polisinsatsen var helt orimlig och oproportionell.

– Polisen har handlat helt utan proportioner, det är fullständigt orimligt. Vi har den största fredliga demonstration i Köpenhamn på tjugo år och så får vi det största massgripandet någonsin i Danmark. Det kastar en mörk skugga över hela demonstrationen, säger Knud Vilby.

Att polisen ingriper mot dem som kastar sten och skadar en polis, det förstår han, men att gripa nästan tusen personer, de flesta utan att ha gjort någonting, är fel.

Enligt det danska så kallade Lymmelpaketet kan en person gripas och hällas kvar i upp till tolv timmar bara på misstanken att han eller hon kanske tänker göra något brottsligt. Och det som nu har hänt kommer antagligen att starta en diskussion om det verkligen är rimligt att dansk polis får göra så här:

– Är det rimligt att ett en rättsstat reagerar på det här sättet bara för att några få bryter mot reglerna, undrar Knud Vilby.

På det stora hela förlöpte lördagens demonstrationer dock som polisen hade förutsett, och Flemming Steen Monch är nöjd polisens insatser. Men idag förväntas nya oroligheter då demonstranter planerar en aktion mot Köpenhamns hamn.

– Vi vet från websidor att anarkister har för planer på att försöka arbetet i Köpenhamns hamn, säger han.

Han är dock trygg i förvissningen om att polisen ska lyckas hålla ordning på demonstranterna och att hamnarbetet kan pågå ostört.

– Vi tror oss kunna garantera att färjan till Oslo kommer att kunna avsegla även idag.

Kommer hela hamnen kunna hållas öppen?

– Ja, det tror vi, säger han.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista