Planet undersöks.

Vapenpackat koreanskt plan förbryllar

I Thailand har ett flygplan från Nordkorea konfiskerats och besättningen gripits. Det skedde efter att man hittade 35 ton vapen ombord. Planet landade i Thailand för tankning när tullpersonalen slog till.

Det nordkoreanska planet kom från huvudstaden Pyongyang.

När de thailändska tulltjänstemännen öppnade packlådorna ombord hittades sprängämnen, granater och delar till raketer. Tillslaget ska ha skett efter ett tips från amerikanska myndigheter.

Det är oklart vart vapnen var på väg; planets nästa destination uppges ha varit en mellanlandning för att tanka i Sri Lanka.

Thailands regering säger att piloten begärde att få brådskande landa i Bangkok för att fylla på bränsle samt kolla ett av planets hjul.

Besättningen ombord, fyra män från Kazakstan och en från Vitryssland, har nu gripits. De hotas av åtal för vapensmuggling.

Själva säger de att de bara flög planet, en Iljusjin 76, och inte kände till vad som fanns i lasten.

Thailand säger att man med dagens aktion följt FN-sanktioner mot att transportera vapen till och från Nordkorea. En grundlig och transparent utredning utlovas nu, inte minst kring exakt vilka vapen som fanns ombord på planet och vart de var på väg.

Vapen från Nordkorea har tidigare exporterats till Afrika, Latinamerika och Asien. Men efter Nordkoreas atombombprov skärptes sanktionerna i somras till att omfatta all vapenexport.

Denna export har varit en av Nordkoreas få källor till utländsk valuta, även om USA anklagat regimen också för annan illegal handel. Tillslaget kommer bara dagar efter att ett amerikanskt sändebud gjort ett sällsynt besök i Pyongyang, för att försöka få Nordkoreas regim att åter delta i samtal om kärnvapenavrustning.

Nils Horner, Melbourne
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista