Kvinnor tvingas till prostitution

Åklagare kräver skärpt sexköpslag

De åklagare som arbetar med mål som gäller människohandel kräver att sexköpslagen ska skärpas så att den som köper sex av kvinnor som misstänks vara offer för människohandel får ett strängare straff.

I dag har P1:s Kaliber rapporterat om att fler kvinnor från Nigeria tvingas arbeta som prostituerade i Sverige.

– Jag tycker att det kan vara ett större brott att köpa sex av en kvinna som är ett tydligt brottsoffer. Som har förts hit och utsatts för våld eller hot eller annat för att gå in i prostitution, säger Thomas Ahlstrand, är åklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Sedan 1999 är det inte tillåtet köpa sex i Sverige. Men mycket har hänt sen dess. Trafficking, alltså människohandel, har blivit mer omfattande och ofta kopplat till prostitution. Det är en av anledningarna till att lagen just nu ses över.

Sju av de åtta åklagare som arbetar med mål som rör människohandel vill skärpa sexköpslagen.

Till P1:s program Kaliber säger de att det är för att markera att det rör sig om ett grövre brott att köpa sex av ett offer för människohandel.

En av åklagarna är tveksam, eftersom han tror att det blir svårt att bevisa att sexköparen kände till att kvinnan utsatts för människohandel.

Men det håller vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand inte med om.

– Det är inte så svårt. Om du hittar en kvinna som är allmänt bortkommen, som inte talar svenska, där du förhandlar med en annan person om priset, kanske förhandlar om platsen med en annan person än kvinnan eller överlämnar pengarna till en annan person. Det finns massor av sådana indikationer, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Matilda Uusijärvi
matilda.uusijarvi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista