Blair utesluter klimatavtal med sanktioner

I dag kom Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair till klimatmötet i Köpenhamn. Han anser att faktiska utsläppsmål inte behöver vara det självklara målet för toppmötet. I stället gäller det att ta vara på mötets bästa förslag, anser han.

– Jag tycker inte att vi ska fixera oss vid vissa särskilda procentmål, säger Tony Blair när Ekot träffar honom på söndagseftermiddagen i Köpenhamn.

Tony Blair säger att det som i stället måste göras just nu är att ta de bästa förslagen som ligger på bordet och få till praktiska program för överföring av teknik för förnybar energi till utvecklingsländerna och att få fram system mot avverkningen av regnskog.

Han är här på klimatmötet för att delta på ett sidoevenemang där just avverkning av regnskog står i fokus och där även kronprinsessan Victoria medverkar.

Tony Blair representerar initiativet The Climate Group som jobbar med näringsliv och regeringar för att minska utsläppen av växthusgaser. 

I Kyotoprotokollet - det avtal som finns i dag om minskade utsläpp för i-länderna - så finns det inga sanktioner mot länder som inte lever upp till det man lovat.

Och det är en växande fråga bland miljörörelsen här på klimatmötet i Köpenhamn - vad dessa globala avtal egentligen är värda när det inte blir några påföljder.

Men att få in ett system för sanktioner i ett nytt klimatavtal som nu mejslas fram, det tror Tony Blair är politiskt omöjligt.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista