Saabs utsatta läge ger utrymme för obekräftade uppgifter om köp. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Oklart kring BAIC:s köp av Saab-teknik

I dag kommer uppgifter om att kinesiska biltilverkaren BAIC ska ha skrivit ett preliminärt avtal om att köpa verktyg och bilteknik till modellerna 9-5 och 9-3. Det är tidningen Wall street journal som publicerar uppgifterna. Varken SAAB eller regeringen vill i dag kommentera uppgifterna.

Det är på ett närmast typiskt sätt som det uppstår ett stort utrymme för obekräftade uppgifter när klockan klämtar och alla väntar på handfasta och konkreta besked om Saabs framtid. Och att uppgifterna tillskrivs någon av de inblandade parterna.

I det här fallet från GM som Saabs ägare, eller från eventuella köpare som sportbilsföretaget Spyker och det kinesiska bilföretaget BAIC, eller från ledningen för fabriken i Trollhättan, eller från regeringen och näringsdepartementet.

I ett öppet och osäkert läge som med Saab kan också någon av de inblandade parterna använda media som verktyg för att främja sina egna intressen.

För GM:s del kan det i det här läget vara en lösning där man får ut så mycket pengar som möjligt i försäljning av hela eller delar av Saab.

Till exempel att sälja uttjänt teknik för tillverkning av den 9-5 modellen till kinesiska BAIC. Sådana obekräftade uppgifter har florerat under de senaste veckorna.

Samtidigt kan det vara så att GM håller dörren öppen för att sälja nya modellen av Saab 9-5 och fabriken i Trollhättan till sportbilsföretaget Spyker. Om detta finns också obekräftade uppgifter.

Vad förefaller mest troligt är att GM, till nästan vilket pris som helst, kommer att klippa av banden som ägare till Saab. Att det ytterst kan bli en direkt nedläggning av Saab och att tillverkningen i Trollhättan avvecklas.

Ett läge som kan öppna dörren nya intressenter som kan tänkas köpa det som finns kvar av värde i produktionsutrusning och tekniska processer och patenträttigheter och där ännu en obesvarad fråga är om det blir med eller utan varumärket Saab.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista