Israels försvarsminister menar att Benjamin Netanyuahu ger efter för bosättarna. Här syns israeliska högeraktivister demonstrera. Foto: Scanpix.

Israel ger mer pengar till bosättningar

Israels regering har beslutat att tilldela bosättningar på ockuperad mark miljoner i ökade budgetmedel. Beslutet tolkas som ett sätt att blidka bosättarrörelsen och det kommer efter en våg av bosättarprotester mot Netanyahus tillfälliga stopp för nya bosättningar.

21 av 26 ministrar i regeringen röstade för. Men försvarsminister Ehud Barak, som tillhör Labour, beskyllde Netanyahu för att ge efter för bosättarna och palestinierna är kritiska.

I stället för att arbeta för fred och en tvåstatslösning, fortsätter Israel att prioritera sina kolonier på ockuperad mark, sa den palestinske förhandlaren Saeb Erakat.

I det kritiserade israeliska regeringsbeslutet, hamnar vissa bosättningar på Västbanken i kategorin nationellt prioriterade zoner, vilket i klartext betyder mer pengar.

Enligt Netanayhus talesman handlar det om miljoner och de flesta bosättningar som kommer ifråga ligger utanför de stora blocken, det vill säga utanför de områden Israel uttryckligen hoppats få behålla i en fredsuppgörelse.

Flera av dem är också kända för sin extremism, till exempel Kiryat Arba utanför Hebron, vilket är en anledning till sprickan inom regeringen där försvarsminister Ehud Barak är emot att belöna dessa bosättare.

Men för Netanyahu handlar det om att tysta ner en högljudd och potentiellt farlig proteströrelse.

Bosättarupproret mot Netanyahus byggrestriktioner, har denna gång inte begränsat sig till demonstrationer, utan i fredags vandaliserades en moské i byn Yasuf på Västbanken. Uppretade bosättare brände koranen och sprayade väggarna med hatbudskap på hebreiska.

Trots att vandalerna fördömts av hela Israel, inklusive premiärminister Netanyahu och bosättarrepresentanter, möttes israeliska soldater med stenkastning när de kom till den palestinska byn för att undersöka det som inträffat.

Det tillfälliga byggstopp på tio månader som regeringen Netanayhu har annonserat, har inte kammat hem några stora applåder i världssamfundet. EU-länderna har kyligt noterat det som ett steg på vägen, medan palestinierna vägrar återvända till förhandlingsbordet innan Israel helt upphör med byggandet av bosättningar på ockuperad mark.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista