Förändring - cambio - har varit ett nyckelord för alla fyra presidentkandidaterna. Foto: Roberto Candia/Scanpix.

Ny omgång i det chilenska valet

Företagaren Sebastian Piñera, som representerar en koalition av högerpartier, blev vinnaren i presidentvalet i Chile på söndagen. Men han nådde inte 50 procent av rösterna. Det måste därför till en andra valomgång.

– Det här är en seger för framtiden, för förändringar och för hoppfullhet, sa Sebastian Piñera när han talade till sina anhängare sen valresultatet blivit känt.

Piñera fick nära 45 procent av rösterna, vilket är mer än opinionsmätningarnas prognoser, men alltså inte tillräckligt för att säkra presidentposten. För det krävs över hälften av rösterna. Men Sebastian Piñera var segerviss.

Eduardo Frei, hans motståndare i den andra valomgången, fick bara 30 procent av rösterna och enligt alla experter så är 15 procents skillnad tillräckligt för att Piñera ska kunna känna sig säker på segern när den andra valomgången hålls om en dryg månad.

Men Eduardo Frei, som höll sitt möte, bara några kvarter från Piñera talade också han som en segrare.

– I det här valet har väljarna gett oss ett tydligt budskap, sa Frei med självkritisk ton. De har sagt att det finns saker de inte gillar, att politiken måste förändras, på samma sätt som landet har förändrats.

Förändring - cambio - har varit ett nyckelord för alla de fyra presidentkandidaterna. Frei räknar med att de nära sex procent som röstade på den kandidat som stöddes av kommunistpartiet och de 20 procent som röstade på den oberoende Marco Enriquez Ominami ska rösta på honom i den andra valomgången men, enligt valexperter, så är det ett önsketänkande.

Och eftersom Frei representerar den koalition som suttit vid makten under de senaste 20 åren, så får han svårt att tävla med Sebastian Piñera om vem det egentligen är som representerar förändring.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista