Ön Pumeirah Palm i Dubai. Foto: Scanpix.

Dubai betalar tillbaka miljardlån

Dubais regering gick på morgonen svensk tid ut och förklarade att man ska se till att ett av Dubai Worlds lån, på motsvarande knappt 30 miljarder betalas i dag, på utsatt tid.

Ända sedan investeringsbolaget Dubai World, som ägs av emiratet Dubai, i slutet av november gick ut och förklarade att man inte ville betala av på sina lån på ett halvår på grund av ekonomiska problem, så har det skapat oro på världens finansmarknader.

Dubai World, som har skulder på uppskattningsvis motsvarande ungefär 400 miljarder kronor, står bland annat bakom flera spektakulära fastighetsprojekt.

Men, nu på morgonen svensk tid så offentliggjordes att emiratet Dubai ska se till att ett av Dubai Worlds lån på motsvarande knappt 30 miljarder kronor, som förfaller i dag, ska betalas. Emiratet Dubai offentliggjorde samtidigt att man fått låna motsvarande 70 miljarder kronor av Abu Dhabi.

Katarina Helmersson
katarina.helmersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista