Läkemedelsbolag "trixar" med priser

Läkemedelsbolag höjer priserna kraftigt på många vanliga läkemedel från ena månaden till den andra.

Det kan ha kostat staten en halv miljard kronor sedan 2003 när läkemedelsföretag manipulerat den statliga prisregleringen fär läkemedelskopior. Att snabbt chockhöja priserna tjugo gånger om, är ett av uppläggen för att kringgå den statliga prisregleringen som infördes 2002, skriver Dagens Nyheter.

Bolagen tävlar varje månad om att sälja sin medicin till apoteken till lägsta pris. Men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att läkemedelsbolagen redan månaden efter att de vunnit anbudet höjer priserna med ibland flera hundra kronor per förpackning.

Eftersom många patienter med högkostnadsskydd vill ha samma förpackning som månaden före fortsätter det dyra läkemedlet säljas.

– Läkemedelsbolagen har kunnat tjäna väldigt mycket pengar under några få dagar. De har turats om att ligga med priset uppe under några dagar, säger Niklas Hedberg, avdelningschef på TLV till Dagens Nyheter.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har delvis förändrat regelverket för att öka prispressen och komma åt problemet. Men det har ännu inte nått önskad effekt. Enligt TLV beror det bland annat på förseningar i det nya systemet och teknikproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista